Situaţia a apărut în urma unui conflict politic de anvergură între protagonişti ai celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc în data de 28 noiembrie, fiecare dintre competitori proclamându-se învingător, explică MAE.
România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Coasta de Fildeş. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, românii pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie de urgenţă (Emergency Travel Document), în vederea întoarcerii în ţară, de către misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, care au o ambasadă sau un consulat general de carieră în Coasta de Fildeş.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca cetăţenii români care se află în Coasta de Fildeş să contacteze Ambasada României în Senegal pentru a anunţa prezenţa în regiune. Într-un asemenea context, este utilă transmiterea coordonatelor necesare pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
„Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, îşi asumă răspunderea integrală pentru faptele lor, iar ignorarea avertismentelor publice, de a nu se deplasa în Coasta de Fildeş, respectiv de a nu părăsi ţara, va conduce la suportarea integrală a consecinţelor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse, iar în situaţii de conflicte armate quasi-inexistente”, conchide MAE.