„Începând cu data de 10 iulie 2024 se vor desfășura lucrări de reparație majoră la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse pe tronsonul bulgar. Activitățile de reparație sunt prevăzute să dureze timp de 730 de zile, fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod”, a transmis MAE.
Instituția condusă de Luminița Odobescu a precizat că într-o primă etapă a reparațiilor circulația rutieră pe pod va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria și apoi pe sensul de ieșire, spre România.
„Activitățile de reparație se vor efectua, ca regulă, pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri și vor implica organizarea și reglementarea temporară a circulației rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor și de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere și personal de dirijare”, a comunicat MAE, informații transmise deja de partea bulgară.
Recomandările MAE pentru românii care merg în Bulgaria
În acest context, MAE a recomandat românilor „să conducă preventiv, cu viteză adecvată”, să „respecte cu strictețe” semnalizările, indicațiile sau semnalele organelor de control și „să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea frontierei”.
De asemenea, șoferii au fost sfătuiți să își cumpere din timp vinietele electronice pentru Bulgaria, „înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislația în vigoare”, de pe site-urile bgtoll.bg, cu versiune în limba română: bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.
„Reiterăm importanța respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (în general, 50km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și 140 km/h pe autostrada) și, mai ales, în zona de acțiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricție/limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR”, a precizat MAE.
Alte recomandări pentru turiștii care vor să revină în țară pe la Ruse este să aibă pregătită taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, ca să scurteze timpii de așteptare.
Românii pot folosi și celelalte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria, precum:
- Vidin – Calafat
- Kardam- PCTF Negru Vodă
- Silistra – Ostrov Călărași
- Dobromir – Krushari și Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t)
- Nikopol – Turnu Măgurele (ferryboat)
- Svishtov – Zimnicea (ferryboat)
- Oryahovo – Bechet (ferryboat)
- Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (ferryboat)
MAE a recomandat firmelor românești de transport de marfă sau pasageri care intră în Bulgaria după 10 iulie să își planifice drumul prin „luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor”.