MAE arată că repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadelor României la Damasc și Ankara, al Consulatului General al României la Istanbul și al Consulatului Onorific al României la Iskenderun.
”Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce pentru facilitarea intrării grupului în Turcia din Siria, cazarea cetățenilor români și a membrului de familie într-un centru specializat de primiri, precum și pentru emiterea unui titlu de călătorie pentru membrul de familie, cetățean sirian, astfel încât acesta să poată continua deplasarea către România. Totodată, misiunea diplomatică română a efectuat demersurile necesare pentru emiterea documentelor de călătorie pentru cetățenii români”, scrie MAE.
Echipele consulare mobile ale Ambasadei României la Ankara și Consului General al României la Istanbul au însoțit cetățenii români pe parcursul tranzitului pe teritoriul Republicii Turicia, iar o echipă consulară din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE i-a întâmpinat pe oamenii repatriați la sosirea în București.
MAE a suportat în întregime costurile aferente transporturilor oamenilor.
”Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români și membrilor de familie care se află în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.
Reamintim faptul că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadelor României la Damasc și Beirut și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 755 de cetățeni români și membri de familie ai acestora”, mai arată MAE.
CITEȘTE ȘI: CORESPONDENȚĂ DIN MATI, GRECIA: Șefa echipei de voluntari: „Vom încerca să ajutăm până rămânem fără niciun strop de putere” / VIDEO