Reprezentanții MAE transmit duminică, 18 septembrie, printr-un comunicat de presă, că declarațiile fostului ministru de externe „cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile”.
Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.
MAE:
Ministerul precizează că Andrei Marga „preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”, adăugând că MAE „respinge ferm” această poziționare.
De asemenea, MAE își exprimă din nou „susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”.
Reacția ministerului vine după ce Andrei Marga a declarat, cu ocazia lansării noii sale cărți, „Soarta democrației”, în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, că Ucraina va trebui să cedeze Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea, întrucât granițele sale actuale sunt „nefirești”.
Totodată, Marga a făcut referire la teoria promovată și de premierul maghiar Viktor Orban sau de ambasadorul rus în România, Valery Kuzmin, conform căreia alte state trebuie să se implice în negocierile pentru încheierea conflictului din Ucraina.
O reacție a venit sâmbătă și din partea Ambasadei Ucrainei în România, care și-a exprimat regretul că „fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor”.
În vârstă de 76 de ani, Andrei Marga a fost ministru de externe între mai și august 2012 și ministru al educației între 1997 și 2000.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mihaif12 • 19.09.2022, 08:27
Omul are dreptate. Toată lumea îl critică pentru că ñu e "political correct". Normal este să se revină la granițele de după primul război mondial. Tratatul de la Helsinki deja a fost de mult timp modificat. Mulți din semnatari numai există iar nu au semnat acel tratat.