Concret, România a fost aleasă să spriine relațiile de parteneriat NATO-Georgia și NATO-Iordania în plan politic și militar, în situația tensionată existentă în regiunea Mării Negre, și are rolul de a promova politica Alianței Nord Atlantice, fiind „Contact Point Embassy” (CPE).

În Georgia, mandatul va fi exercitat în comun cu Marea Britanie. Este pentru a treia oară când România a fost delegată să fie punct de contact în Georgia, precedentele mandate având loc în perioada 2013-2016.

Totodată, România va rămâne Ambasadă punct de contact NATO și la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO. De asemenea, România va exercita, până la finalul acestui an, și atribuțiile de Ambasadă CPE în Kuwait.

Decizia ca țara noastră să sprijine NATO în aceste țări vine ca urmare a Summitului NATO de la Madrid, în care s-au decis noi măsuri pentru întărirea securității și apărării pentru partenerii Alianței, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

După aderarea la NATO, produsă în 2004, România a exercitat astfel de responsabilități în Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Kuwait și Finlanda.

 
 

Urmărește-ne pe Google News