„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forțelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră. Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse în cadrul războiului ilegal și nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare”, se precizează în reacția transmisă de MAE.

În acest context, autoritățile române cer Rusiei „să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale și să respecte libertatea de navigație de care beneficiază statele în Marea Neagră”.

MAE condamnă, de asemenea, „încălcarea de către Federația Rusă a Cartei Națiunilor Unite prin bombardarea sistematică și iresponsabilă a infrastructurii ucrainene și a navelor care transportă grâne” și atrage atenția asupra faptului că acțiunile Moscovei „amenință securitatea alimentară globală”.

Nava civilă care transporta cereale către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească, în Marea Neagră, la scurt timp după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, după cum a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a afirmat joi liderul de la Kiev.

Potrivit unui comunicat de presă al Gărzii de Coastă, nava a cerut schimbarea rutei de navigaţie spre Constanţa pentru evaluarea urmărilor loviturii.

„În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă”, a precizat Garda de Coastă.

Foto: facebook.com/zelenskyy.official

Urmărește-ne pe Google News