Rebeli Houthi susținuți de Iran, care controlează o mare parte din Yemen, dar nu sunt recunoscuți la nivel internațional, vizează transportul maritim pentru a face presiuni asupra Israelului în războiul cu militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza.

Compania germană de transport Hapag-Lloyd a declarat că a oprit traficul navelor container din Marea Roșie până luni, după ce milițiile Houthi au atacat una dintre navele sale.

Un oficial american al apărării a identificat cargoul sub pavilion liberian drept o navă-container de 368 de metri construită în 2016.

Comandamentul central al SUA în Orientul Mijlociu (Centcom) a confirmat că „un UAV” a lovit Al-Jasrah, provocând un incendiu „care a fost stins cu succes”. Nava plecase din portul grecesc Pireu spre Singapore. Nu au existat victime.

„Hapag-Lloyd întrerupe până luni întregul trafic al navelor containere din Marea Roșie”, a spus compania, într-un comunicat transmis AFP.

Firma daneză Maersk a făcut un anunț similar: „Am instruit toate navele Maersk din zonă care trebuiau să treacă prin strâmtoarea Bab Al-Mandab să-și întrerupă călătoria până la o nouă notificare”.

Strâmtoarea Bab Al-Mandab leagă Marea Roșie de Golful Aden. Atacurile asupra transporturilor maritime din Marea Roșie s-au intensificat în ultimele zile.

În plus, „navele-containere MSC Palatium și MSC Alanya au fost vizate de două rachete în timp ce se îndreptau către entitatea israeliană”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Saree, într-o emisiune pe postul de televiziune al rebelilor.

Rebelii au spus că, într-un atac anterior, nava Maersk Gibraltar a fost „țintită cu o dronă și lovitura a fost directă”. Potrivit unui oficial american, racheta a ratat ținta.

Rebelii Houthi din Yemen anunțaseră că vor bloca drumul navelor cu legături cu Israelul în solidaritate cu Hamas. Pe 19 noiembrie, o navă cargo a fost capturată în Marea Roșie de milițiile yemenite.

Războiul civil a avut loc în Yemen din 2014 între Houthi, un grup rebel șiit, și guvernul președintelui Abd Rabbo Mansur Hadi. În timp ce rebelli sunt susținuți de Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au aliniat în spatele președintelui sunnit.

Houthi au capturat capitala Sanaa în 2014 și acum controlează mari părți din Yemen. De asemenea, atacă cu rachete regatul vecin al Arabiei Saudite. Alianța condusă de Arabia Saudită bombardează în mod regulat ținte din Yemen.

Foto cu caracter ilustrativ: .hapag-lloyd.com

Urmărește-ne pe Google News