Diverse organizații bănuite de activități criminale și-au trimis oamenii cu mâncare la familiile sărace sau rămase fără bani. Autoritățile cred că nu doar empatia cu oamenii aflați în dificultate este țelul acestora, ci că există riscul ca să încerce să-și găsească noi membri pentru organizațiile lor, a notat The Guardian.

Mai multe filme cu cunoscuți membri ai unor grupări mafiote au fost realizate mai ales în zonele sărace din sudul țării, în Calabria, Campania, Puglia și Sicilia.

„De mai bine de o lună, magazinele, cafenelele, restaurantele și pub-urile au fost închise”, a declarat Nicola Gratteri, șeful Parchetului din Catanzaro.

Ținta sunt cei care lucrează în „economia gri”

„Milioane de oameni lucrează în economia gri, ceea ce înseamnă că nu au primit nici un ban de mai mult de o lună și nu au idee când ar putea reveni la muncă. Guvernul a promis că va emite așa-numitele bonuri de cumpărături pentru a sprijini oamenii. Dacă statul nu va acționa curând pentru a ajuta aceste familii, mafia își va oferi serviciile, impunându-și controlul asupra vieții oamenilor”, a spus acesta.

Se estimează că circa 3,3 milioane de oameni care lucrau în baruri, cafenele, restaurante sau aveau mici chioșcuri au fost afectați de criza coronavirusului.

Autoritățile au avertizat că în spatele ajutoarelor care conțin pachete gratuite cu paste, apă, făină și lapte se poate ascunde și altceva: „Mafia
ar putea profita de sărăcia în creștere, aplecându-se să recruteze oameni în organizația sa”.

Oamenii legii au constatat că persoane cunoscute pentru legăturile strânse cu Camorra au fost văzute bătând cartierele sărace din Napoli și ducând pachete cu alimente oamenilor aflați în dificultate.

Fratele unui lider „Cosa Nostra” făcea „caritate” în Palermo

În Palermo, fratele unui lider al organizației Cosa Nostra a fost văzut ducând mâncare oamenilor săraci din cartierul Zen, cunoscut drept „fieful” acestei organizații.

Bărbatul s-a apărat într-un mesaj pe Facebook și a spus că face doar acte de caritate.

„Mafiile nu sunt doar organizații criminale”, a spus Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford. „Sunt organizații care aspiră să guverneze diverse teritorii și piețe. Comentatorii se concentrează adesea pe aspectul financiar al mafiilor, dar tind să uite că puterea lor vine din a avea o bază locală din care să funcționeze”.

Seamănă cu tactica lui „El Chapo”

Se știe că una dintre tacticile vechi de când există aceste organizații este ca ele să „ajute” dezinteresat la început, aparent fără a solicita nimic în schimb. Dar mereu vine și timpul „decontului”.

„Șefii mafiei consideră orașele lor ca fiind propriul lor fief”, a spus Gratteri. „Șefii știu foarte bine că, pentru a guverna, trebuie să aibă grijă de oamenii de pe teritoriul lor. Și o fac exploatând situația în avantajul lor.

În ochii oamenilor, un șef care bate la ușă oferind mâncare gratuită este un erou. Șeful știe că poate conta pe sprijinul acestor familii atunci când este necesar, când, de exemplu, mafia sponsorizează un politician pentru alegeri, care le va sprijini interesele criminale”, a mai precizat acesta.

„Aceste pachete de la mafia nu sunt cadouri. Mafia nu face nimic de amabilă. Sunt favoruri pe care toată lumea va trebui să le plătească într-o formă sau alta, ajutând și împiedicând un fugar, țrăgând cu o armă, traficând droguri și altele asemenea”, a completat Federico Varese.

„Luați în considerare ce s-a întâmplat cu El Chapo, narco-ul mexican. El a traficat tone de cocaină și a comandat uciderea a sute de oameni, dar în orașul natal era cunoscut pentru bunăvoința sa, pentru că oamenii au spus că a furnizat medicamente familiilor sau a construit drumuri. Același lucru se întâmplă aici”, a încheiat Gratteri

 
 

Urmărește-ne pe Google News