Vlad, cum este numit bărbatul de 31 de ani în reportaj, „vânează” hoţii de lemn şi îi dă pe mâna poliţiei. Însă poliţia îi eliberează. Odată, un braconier a tras în el, însă glonţul a ratat ţinta, iar Vlad şi fratele lui au izbutit să-l imobilizeze pe atacator.

Familia lui Vlad locuieşte în zonă încă de pe vremea stăpânirii habsburgice, tatăl lui Vlad a fost cioban. Acum fiul se ocupă de cele zece hectare de pădure, moştenire de familie. Pentru a-şi apăra pădurea, Vlad patrulează şi supraveghează locurile cu un binoclu. Cei patru fraţi mai mari au plecat în Italia.

Reporterii olandezi au văzut cu ochii lor camioanele cu lemn printre versanţii despăduriţi

Deşi are propria lui firmă, la oraş, Vlad revine periodic la casa părintească din munţi, pentru a avea grijă de codru ca de un frate, scrie cotidianul citat. La vreo 50 de metri de refugiul său din munţi, Vlad a descoperit o peşteră unde hibernează un urs. „Proprietatea familiei lui Vlad pare o insulă în mijlocul unui deşert despădurit”.

„4 din 5 pădurari sunt corupţi”

Un activist civic, care a insistat să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru publicaţia olandeză că „din cinci pădurari angajaţi ai Romsilva, patru sunt corupţi. Pentru a obţine un post de şef de ocol la Romsilva dai mită cam 20.000 de euro. Îţi iei banii înapoi din tăierile ilegale”. Pădurarii care se opun tăierilor ilegale sunt ucişi de hoţii de lemne, aminteşte Volkskrant.

Sursa citată notează că în România se află două treimi din pădurile virgine ale Europei. Aceste păduri sunt ameninţate cu dispariţia, dacă nu intervine Uniunea Europeană, aşa cum a intervenit într-o situaţie similară, în Polonia.

„Taie viitorul copiilor şi nepoţilor”

La uşa cabanei sale, Vlad le-a oferit jurnaliştilor olandezi palincă, rachiu de mere, brânză afumată şi slană. Tânărul a mărturisit că nu se teme de vizitele vecinului urs, „dacă eşti bun cu natura, ai protecţie de Sus”.

Deşi primeşte des telefoane de ameninţare, Vlad spune că nu dă înapoi şi nici nu-şi pierde optimismul.

Mi-e frică de instituţii, nu de oameni. Cei care taie copacii nu-şi dau seama că taie şansa la viitor pentru copiii şi nepoţii lor. Noi, oamenii, vom deveni în curând istorie. Natura va învinge, la sfârşit. Sunt proprietarul acestei păduri numai pe hârtie.

Vlad, proprietar a 10 ha de pădure:

Urmărește-ne pe Google News