Nu îți închipui că oamenii care mănâncă sănătos nu mai au niciodată poftă de dulce. Pur și simplu ei au o alimentație echilibrată și pot să-și controleze poftele, dar ele nu dispar complet.
Deci, ca să scapi de pofta de dulce trebuie să ai un plan de reducere a aportului de zahăr zilnic și înlocuirea acestuia cu glucide complexe și fibre, explică nutriționustul Cori Grămescu. Și să te hidratezi bine, cam 2-3 litri de apă pe zi, adaugă ea.
Practic, timp de 3-5 zile e bine să consumi la MICUL DEJUN 5-8 linguri de muesli, iar la 2-3 ore de la micul dejun să mănânci 2 fructe dulci, recomandă Cori Grămescu.
La PRÂNZ e bine să mănânci legume mai dulci (morcov, mazăre, praz) împreună cu 1-2 cartofi și eventual ceva carne slabă. Apoi, gustarea a doua a zilei ar trebui să fie un fruct mai puțin dulce, de exemplu o portocală sau o mandarină.
La CINĂ mănâncă 2-4 linguri de orez integral, puțină mazăre sau o salată asortată și din nou ceva proteine slabe, de exemplu pește sau curcan ori tofu dacă ești vegetarian.
După 3-5 zile de „reabilitare” a organismului, începe să faci mișcare ușoară. Mers alert, pilates, exerciții ușoare de tonifiere care să te ajute să sensibilizezi receptorii la insulină.
E important ca încă 3-5 zile să nu forțezi suplimentar organismul, pentru că te va arunca din nou în cercul de poftă-foame din care tocmai încerci să scapi. Apoi ar trebui să începi sa corelezi alimentația cu nivelul de efort fizic și cu obiectivul de greutate, jonglând cu cantitatea de cereale, legume și fructe consumate zilnic, subliniază Cori Grămescu.
În mod normal, dacă timp de 3 săptămâni reușești să acoperi necesarul de glucide din cereale integrale neprocesate, cartofi, legume dulci și fructe, mecanismul poftei de dulce și al foamei se reglează și o să poți menține mai ușor dieta în parametri sănătoși.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!