De altfel, cele mai multe sucursale bancare din această ţară au renunţat să mai lucreze cu numerar, Suedia fiind considerata statul cu cel mai scăzut volum al tranzacţiilor în numerar din lume.Multe magazine, muzee şi restaurante acceptă în prezent doar plăţi cu cardul sau prin dispozitive mobile. La noi, în schimb, plata cu cardul ar putea să nu mai fie obligatorie în magazinele mici cu cifră de afaceri sub 50.000 de euro.Dar, ca și în România, unde suntem îndemnați să efectuăm plăți cu ajutorul cardului bancar, dezavantajul îl constituie faptul că mulţi oameni, în special vârstnici, nu au acces la tehnologia digitală sau nu sunt obișnuiți s-o folosească.În acest context, guvernatorul băncii centrale, Riksbank, Stefan Ingves, a spus că Suedia ar trebui să ia în considerare obligarea băncilor de a oferi numerar clienţilor.Mai mult, banca centrală analizează dacă este nevoie de o formă oficială de monedă virtuală, o e-coroană, moneda națională fiind coroana suedeză, care ar funcţiona ca o completare pentru numerar, nu ca un înlocuitor complet.

Magazinele și restaurantele din Suedia nu mai acceptă plata cash. Statistici:

  • Potrivit unui studiu publicat luna trecută de Insight Intelligence, numai 25% dintre suedezi au efectuat plăţi în numerar cel puţin o dată pe săptămână, în scădere cu 63% faţă de acum patru ani.
  • O proporţie de 36% dintre persoanele intervievate nu folosesc niciodată numerar, sau fac astfel de plăţi doar o dată sau de două ori pe an.
  • Anul trecut, valoarea numerarului aflat în circulaţie în Suedia a scăzut la cel mai redus nivel după 1990, fiind cu peste 40% sub un maxim atins în 2007. Declinul înregistrat în 2016 şi 2017 a fost cel mai mare înregistrat vreodată.

FOTO – EPA


CITEȘTE ȘI: REPORTAJ: „Fărşangul”, „Hodaiţele” sau „Sâlitul”, obiceiuri străvechi în satele din Alba de lăsatul Postului Paştelui