Motivatia ar fi aceea ca acest tip de pasta de carne poate produce efecte nefavorabile consumatorilor cu sistemul imunitar slabit. Totusi producatorii o folosesc deoarece e foarte ieftina si scade mult costurile de productie ale mezelurilor. Am facut un tur prin marile centre comerciale si din multitudinea de parizere si salamuri am gasit doar cateva cu mentiunea aceasta. Curios e ca am gasit foarte multe produse pe care scria mare „Nu contine MDM” mai ieftine decat cele cu mentiunea ca au in compozitie aceasta carne separata mecanic. De exemplu, fabrica Diavist, din judetul Prahova, produce parizer de porc, curcan si pui, care se vinde in magazin cu 32.800 de lei/kg, iar pe eticheta nu spune ca e facut din carne dezosata mecanic. Produse similare, dar cu MDM costa 50-60.000 lei/kg.
„In mod normal daca se foloseste aceeasi reteta un produs cu MDM nu poate fi mai scump. Acesta se foloseste tocmai pentru a se obtine un produs ieftin, dar care are o valoarea nutritiva scazuta”, ne-a declarat dr. Liviu Harbuz (foto), seful Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor. Astfel, raman doua explicatii pentru diferenta de pret semnalata. Ori anumiti producatori folosesc MDM, dar nu precizeaza pe eticheta, ori pur si simplu patronul unei fabrici in goana dupa profit decide sa puna un pret mare, desi foloseste astfel de ingrediente. Daca vreti sa vedeti exact cat MDM are parizerul cumparat trebuie sa scoateti milioane din buzunar.
„Un test de MDM costa intre 5 si 8 milioane de lei, in functie de laborator. Daca un consumator are dubiu ca produsul cumparat contine carne dezosata mecanic, dar nu este specificat el trebuie sa-si plateasca testul. in caz ca a avut dreptate costul testului este suportat de producatorul care se face vinovat ca nu a scris totul pe eticheta”, ne-a declarat Ioan stefan cel Mare (foto), inspectorul sef al OPC Bucuresti. De teama ca ar putea plati un astfel de test, nici un om de rand nu-l solicita.
Am dat telefon la un laborator specializat si am intrebat de un astfel de test. „Testul MDM?!! E foarte greu de facut si costa cateva milioane. Trebuie vazut care este concentratia de proteine, colagen si calciu”, ni s-a explicat de la laboratorul Larex.
De ce e nociva carnea dezosata mecanic
Carnea dezosata mecanic se obtine prin presarea carcaselor de pasare din care s-au taiat pulpele si pieptul, rezultand o pasta ieftina pentru preparate din carne. Folosirea MDM in concentratie prea mare poate duce la afectiuni gastrointestinale, renale sau hepatice, iar la copii poate afecta grav metabolismul, din cauza continutului mare in colagen, o proteina inferioara. Carnea de proc separata mecanic nu trebuie sa contina carne de pe oasele capului, extremitatile membrelor si de pe vertebrele coccigiene.