Andersson a punctat este nevoie de garanțiile formale de securitate care vin odată cu apartenența la Alianță Nord-Atlantică. Dacă Suedia ar fi singura țară din regiunea baltică care nu ar adera la NATO, atunci „am fi într-o poziție foarte vulnerabilă”, a spus ea.
Potrivit acesteia, în calitate de membru al NATO, Suedia nu doar va obține mai multă securitate, ci va și contribui la mai multă securitate. „Suedia va fi un garant al securității”, a precizat Andersson.
Premierul suedez a adăugat că va merge luni în Parlament cu această propunere. „Mâine mă voi asigura că există un sprijin parlamentar larg în Riksdag (Parlamentul Suediei, n.r.) pentru o cerere de aderare a Suediei și după aceea vom fi pregătiți să luăm o decizie guvernamentală”, a afirmat Andersson.
Aceasta a precizat că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „ceva împotriva Rusiei”, ci un lucru bun pentru Suedia.
De asemenea, a spus că partidul său speră să sincronizeze cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei.
Conferința premierului suedez a fost organizată la scurt timp după ce Partidul Social Democrat, aflat la putere, a anunțat că sprijină aderarea la NATO, în urma invaziei ruse din Ucraina. Acest pas deschide calea depunerii unei cereri oficiale de aderare din partea guvernului de la Stockholm, transmit marile agenții internaționale, preluate de Agerpres.
Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a catalogat decizia drept una „istorică”, într-un mesaj publicat pe Twitter după anunțul social-democraților, adăugând: „Invazia rusă în Ucraina a deteriorat situația de securitate pentru Suedia și pentru întreaga Europă”.
Today the Swedish Social Democratic Party took a historic decision to say yes to apply for a membership in the NATO defence alliance. The Russian invasion of Ukraine has deteriorated the security situation for Sweden and Europe as a whole. https://t.co/UkEcFhfwXZ
— Ann Linde (@AnnLinde) May 15, 2022
Anunțul făcut de social-democrații aflați la guvernare în Suedia a venit la câteva ore după ce Finlanda a anunțat oficial că dorește să facă parte din NATO.
După decenii în afara unor alianţe militare, Finlanda şi Suedia, ambele nealiniate, se pregătesc astfel să devină candidate la NATO, consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina.
Duminică, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO de la Berlin, atât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cât şi secretarul de stat american Antony Blinken şi-au exprimat încrederea că se va ajunge la consens privind candidaturile lor. Jens Stoltenberg a subliniat că „ușa NATO este deschisă” pentru Suedia și Finlanda.
Președintele rus Vladimir Putin a catalogat anterior intenția Finlandei de a adera la NATO ca fiind o greșeală.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi şi mâncăruri savuroase pe care să le încerci când ești în Suedia!