„Vreau să transmit un mesaj de pace şi armonie între etnii. Este o alergare naţională şi fiecare dintre cei care mi se vor alătura pe traseu va avea câte un steag tricolor. Ne exprimăm mândria naţională într-un mod paşnic şi frumos. Cred că este de bun simţ ca toţi cei care trăim în această ţară să sărbătorim Ziua Naţională a României, indiferent că suntem maghiari, tătari sau altă etnie”, a spus Levente Polgar.
Levi, aşa cum îi spun prietenii, va porni la ora 7,00 dimineaţa din Aiud, localitatea natală, iar pe traseu i se vor alătura alţi sportivi sau membri ai „Invictus România”, dar şi copii sau adolescenţi.
Maratonistul Levente Polgar a spus că printre cei care l-au anunţat că vor să se alăture gestului său simbolic se numără şi Avram Iancu, românul care a înotat Dunărea de la izvoare până la vărsare.
„Eu îi invit pe toţi cei ce vor să îşi cinstească ţara la această alergare simbolică. Nu este o ştafetă, ci o alergare naţională prin care ne arătăm dragostea faţă de ţară şi faptul că, indiferent de etnie, suntem uniţi şi trăim în pace (…). Eu sunt maghiar, dar de 1 Decembrie inima mea bate la fel ca a oricărui frate român, de 1 Decembrie eu îmi sărbătoresc ţara şi vreau să fim cu toţii uniţi şi fraţi. Sunt român şi sunt mândru de asta, aşa cum cred că ar trebui să fie fiecare dintre cei care trăiesc în ţara asta”, mai spune Levente Polgar.
El povesteşte că doreşte să refacă într-un mod simbolic modul în care românii au venit pe jos în 1 decembrie 1918 pentru a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
Levi anunţă că pentru Centenarul Unirii din 2018, an în care se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, pregăteşte un maraton special la care vor participa alergători veniţi din 100 de „zări” diferite ale României.
„În 2018, de Centenar, vreau să facem o ştafetă specială. Din 100 de zări ale ţării, vom veni alergători la Alba Iulia”, afirmă Levente Polgar.
Levente Polgar şi-a pierdut mâna dreaptă într-un cumplit accident când avea doar 6 ani, iar de atunci a luptat continuă pentru a-şi depăşi handicapul şi pentru a demonstra că poate face anumite lucruri mai bine chiar decât un om normal. Levi lucrează, în prezent, în construcţii şi este unul dintre muncitorii extrem de buni, apreciat de colegii săi.
De aproximativ zece ani, Levente Polgar a descoperit sportul care i-a schimbat radical viaţa astfel încât, cu multă muncă şi ambiţie, a devenit unul dintre cei mai buni maratonişti români.
Antrenamentul zilnic înseamnă sute de genuflexiuni, alte câteva sute de abdomene şi nu în ultimul rând alergare pe distanţe cuprinse între 20 şi până la 70 de kilometri.
În ultimii ani, Levi a reuşit performanţe pe care nu le-a obţinut niciun atlet cu un handicap ca al său, fiind acceptat în competiţii extrem de dure precum Ultra Maratonul din Mont Blanc cu o distanţă de 171 de kilometri.
Recent, el a fost acceptat în acest an la Arctic Ultra 6633, cel mai dur şi mai periculos concurs de alergare de pe planetă. El este primul concurent din lume cu un handicap fizic care a fost acceptat de organizatorii acestei competiţii.
În cadrul maratonului, Levi ar trebui să alerge 563, 2 kilometri în condiţii extreme la temperaturi care pot ajunge până la -50 de grade.