Invatati si tolerati in trecut de autoritati sa traiasca dupa propriile legi, paralele cu cele ale statului, multi lideri ai lumii interlope au fost “saltati” de mascati si trimisi pentru multi ani dupa gratii. Altii isi asteapta randul. Totusi, prin diversi “locotenenti”, mafiotii inca mai schilodesc oameni, incendiaza case si masini sau terorizeaza magistratii, fie judecatori sau procurori, amenintandu-i cu moartea. In multe din cazuri sunt vizate familiile acestora. Unul dintre ei, judecatorul Petre Rosu, a primit ultimatum: “Trandafirul rosu”!
Mesajele mortii s-au inmultit o data cu arestarea celui mai cunoscut grup mafiot din tara, “Clanul Camatarilor”, dar si dupa anchetarea unor magnati, apropiati ai politicienilor. Pana la decimarea clanului condus de Nutu si Sile Camataru am asistat la adevarate lupte de strada intre grupurile mafiote din orase precum Craiova, Bucuresti sau Constanta. Isi imparteau sabii si topoare sau executau liderii gruparii adverse, miseleste, cu “trancane”. Raniti, morti si gorile fericite. Miza, ultimul petic de pamant pe care il transformau in cea mai sigura masina de facut bani. Un teritoriu al curvelor, drogurilor, santajului si traficului de influenta.
Haituiti de magistrati, infractorii fac trimiteri la membrii familiilor celor care ii ancheteaza sau ii condamna. Cu predilectie sunt vizati procurorii DIICOT si judecatorii sectiilor penale de la Tribunalul Bucuresti.
Judecatori. In ultimele luni, aproximativ zece judecatori de la TMB au primit amenintari pe diverse cai. Cei mai multi au fost sunati pe telefoanele mobile sau pe cele fixe de acasa. Tematori, mesagerii mortii au facut rareori trimitere la dosarul in cauza. “Cateva zile la rand am primit telefoane acasa, dupa miezul noptii. Aceeasi voce imi spunea traseul pe care mergea copilul meu la gradinita, ora la care se intoarcea acasa, cand si cu cine iesea sau cu ce era imbracat. Inainte sa inchida imi spunea si ce voia: „Ai grija ce solutie dai in dosarul respectiv””, povesteste o judecatoare.
O alta judecatoare a fost apelata pe telefonul mobil cateva zile la rand de o voce “colorata”, care ii descria cu lux de amanunte programul sotului. “Au facut pauza vreo doua zile, dupa care i-au spart biroul sotului meu. Nu au luat nimic, dar mesajul a fost evident. Cereau clementa intr-un dosar penal”, ne-a marturisit magistratul. Ultimul mesaj a fost insa si cel mai elocvent. Judecatorul Petre Rosu a primit o ultima amenintare. “Trandafirul rosu”, o floare de lux, cu spini. Una din legendele Greciei antice spune ca trandafirul rosu s-a nascut din sangele lui Adonis, ucis de Ares pentru ca s-a indragostit de Afrodita. Trimisa insa de un clan mafiot inseamna condamnarea la moarte. In ultimele luni, judecatorul a dat verdicte in dosare precum “Cocaina saracilor”, a dispus arestarea lui Ovidiu Tender si Marian Iancu in dosarul “Rafo”, dar si a clanului Rosca in dosarul “Camatarilor”.
Procurori. Unul din cei mai periculosi membri ai lumii interlope, Ion Clamparu, supranumit Cap de Porc, a pus la bataie doua milioane de dolari pentru asasinarea procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, dar si a echipei care ancheteaza dosarele pentru care e dat in urmarire internationala prin Interpol. Unul din procurorii care au desfiintat lumea interlopa, Marian Santion, nu are deocamdata pret. Cine il elimina va fi platit regeste. In diverse note informative primite de la serviciile secrete se arata ca viata sau integritatea corporala a procurorilor care ancheteaza dosare de criminalitate economico-financiare sunt in pericol. Astfel, procurorii beneficiaza de protectia luptatorilor SPIR. Intimidarile vin chiar si din puscarii, a precizat Ilie Botos.
90% din procurorii DIICOT sunt deja protejati, in urma informatiilor primite de la serviciile de informatii. Ministerul Public va continua ofensiva impotriva criminalitatii organizate si nu va ceda in fata vreunei presiuni.
Protejati de „mascati”
In Bucuresti, protectia magistratilor este asigurata de mascatii de la Serviciul Politiei de Interventie Rapida (SPIR), in baza unui protocol semnat intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Justitiei. Paza judecatorilor si procurorilor se face la cerere sau in regim de urgenta, in functie de amenintarile la care este supus magistratul sau familia acestuia. Supravegherea, respectiv paza magistratului se face la vedere, pas cu pas, in umbra “victimei” sau de la distanta, cu ajutorul tehnicilor exersate in timp.