Cei câteva zeci de magistraţi de la instanţele şi parchetele braşovene au afişat pancarde în care, în engleză şi poloneză, şi-au manifestat solidaritatea cu cei din Polonia.
„Ne-am adunat în semn de solidaritate cu protestul colegilor polonezi, care va avea loc sâmbătă. Sistemul judiciar polonez, la fel ca şi cel românesc în urmă cu doi-trei ani, este sub un asalt constant din partea politicienilor. Spre deosebire de cazul României, în cel al Poloniei, Curtea de Justiţie a UE a emis deja o decizie în care a constatat că anumite măsuri luate de politicienii polonezi ar încălca dreptul UE. Acea decizie se refuză a fi implementată de autorităţile poloneze şi de aceea am decis să ne alăturăm lor”, a declarat judecătorul Anca Codreanu de la Tribunalul Braşov.
Un grup de judecători şi procurori români a desfăşurat, în aprilie anul trecut, un protest mut la Bruxelles, exact pentru acelaşi motiv pentru care ne-am adunat şi astăzi. Am considerat atunci că independenţa Justiţiei, această valoare fundamentală care stă la baza statului de drept, este sub asediu. (…) Atunci am beneficiat de suportul colegilor din Belgia, dar şi din alte state europene – şi ne simţim datori să răspundem în acest fel solicitării transmise de colegii polonezi
Grațiela Milu, judecător la Curtea de Apel Brașov:
„În Polonia, lucrurile sunt mai grave şi au nevoie de solidaritatea noastră pentru a înţelege că nu sunt singuri (…) Magistraţii polonezi au, la rândul lor dreptul de a-şi face treaba, de a fi independenţi”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu.
Noua lege propusă de partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care cuprinde măsuri disciplinare împotriva magistraţilor ce se împotrivesc reformelor în justiţie, poate duce pe termen lung la ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană, ca urmare a agravării confruntării dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema statului de drept, susţinea, pe 17 decembrie, Curtea Supremă poloneză.
Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate conduce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancţiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a promis că se va opune.
Foto: Protest în fața unui tribunal din Katowice, Polonia/ EPA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro