„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române să demareze urgent verificări în acest caz. În funcţie de rezultatele verificărilor, vor fi luate măsurile care se impun, conform legii”, a transmis MAI.
MAI atrage atenţia tuturor celor care deţin funcţii de comandă, la orice nivel sau structură, că este datoria lor să sprijine şi să protejeze poliţiştii oneşti, indiferent de numele şi influenţa persoanelor cu care se confruntă. „Legea şi procedurile poliţieneşti trebuie să fie respectate în toate situaţiile, fără excepţie. Nicio abatere de la acest principiu nu va fi tolerată”, a mai transmis MAI.
Reacţia MAI vine după ce jurnaliştii Recorder au publicat un reportaj în care un poliţist din Oradea, Paul Filimon, acuză că datele sale personale au fost accesate în mod ilegal, chiar de colegii săi, şi date unui om de afaceri, care l-a ameninţat prin telefon.
Potrivit Recorder, totul ar fi plecat de la o ceartă izbucnită în februarie 2022 între soţia poliţistului şi cea a omului de afaceri, subiectul fiind un loc de parcare din faţa blocului.
În doar câteva minute de la incident, poliţistul susţine că a fost sunat de omul de afaceri, care l-ar fi ameninţat că „îl va învăţa conduită de poliţist” şi că „se va ocupa ca lucrurile să iasă aşa cum trebuie, elegant”.
Poliţistul spune că a fost şocat de rapiditatea cu care omul de afaceri a aflat numărul său de telefon şi a depus o plângere împotriva acestuia pentru ameninţare şi accesare neautorizată de date personale.
Ulterior, el a fost chemat la discuţii de şeful IPJ Bihor, care i-ar fi dat de înţeles că ar trebui să se împace cu omul de afaceri, primind aceleaşi sugestii şi de la alţi poliţişti.
De asemenea, poliţistul mai spune că împotriva lui au fost luate mai multe măsuri abuzive şi chiar a primit o avertizare de tip mafiot.
Reacţia Europol
Reprezentanţii Sindicatului Europol i-au transmis, pe Facebook: „felicitări colegului pentru «coloana vertebrală», caracteristică pe cale de dispariţie în Poliţia Română”.
„Un ofițer cu funcție de execuție a deranjat-o pe soția unui om de afaceri din Oradea… Cercetările disciplinare executate prin structurile de control intern; trimiterea la psiholog pentru «comportament dezadaptativ» cu diagnostic de apt limitat sau monitorizare specială și cu țintă spre expertizarea psihiatrică; retragerea accesului la informații clasificate care coincide cu excluderea din poliție; dosare penale instrumentate împotriva celor incomozi. Acestea sunt instrumentele moderne ale «managementulu» care aloca mai multe resurse pentru executarea propriilor subalterni care nu pleacă capul, decât pentru infractori și «gulerele albe»”, mai arată Europol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Bubulina61 • 27.07.2023, 14:35
Felicitări ofițerului cu coloana vertebrală! Dacă nici la poliție nu se mai păstrează datele în siguranță, atunci unde?