- Cercetătorii recunosc că nu știu dacă boli ca hipertensiunea cresc riscul de deces la coronavirus sau doar apar la aceeași grupă de vârstă
Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință. Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus.
Nu e greu să-ți pierzi cumpătul în contextul unei pandemii, mai ales în fața uneia care a atins deja sute de mii de vieți – și raioane de hârtie igienică – prin toate colțurile lumii.
Dar și numărul celor care au învins virusul crește în fiecare zi. Conform Centrului pentru Ingineria și Știința Sistemelor de la Universitatea Johns Hopkins (SUA), aproximativ 69.642 (50.6%) din cei 134.000 de pacienți care au testat pozitiv pentru coronavirus la data curentă au fost declarați vindecați
Aceeași sursă arată că au fost înregistrate 4.973 de decese (3.7%) cauzate de virus până în acest moment.
Conform Worldometers.info, numărul total de cazuri înregistrate până acum este de 136.388, cu 70.437 de pacienți vindecați (51.6%), și 4.995 decese (3.6%). Diferențele dintre cele două surse țin de frecvența cu care sunt actualizate datele pe cele două platforme.
Riscul la infecția cu coronavirus variază în funcție de vârstă și sex
Riscul prezentat de virus variază pe categorii de vârstă și sex. Un studiu al Institutului Național de Sănătate al Italiei publicat pe 5 martie arată că “vârsta medie a pacienților pozitivi [pentru] Covid-19 decedați este de 81 de ani – 79,9 pentru bărbați, respectiv 83,4 pentru femei.
Cei 105 pacienți decedați analizați în cadrul studiului sunt “majoritar bărbați” și au avut condiții medicale preexistente în două treimi din cazuri. Doar 15.5% din pacienții din cadrul studiului sufereau de o altă boală înaintea decesului, pe când 67.2% sufereau de 3 sau mai multe.
Nu este clar dacă boli ca hipertensiunea cresc riscul de deces la coronavirus sau doar apar la aceeași grupă de vârstă.
Cea mai comună comorbiditate observată în studiu este hipertensiunea (74,6% dintre pacienți), urmată de cardiopatia ischemică (70,4%) și de diabet (33.8%).
Boliile cardiovasculare și diabetul sunt printre cele mai comune ”boli ale bătrâneții”. E posibil ca aceste comorbidități să fi fost întâlnite în proporție atât de mare în acest studiu datorită vârstei înaintate a pacienților, nu neapărat pentru că ele i-ar expune la un risc sporit. Totuși, rezultatele sugerează că bătrânii și cei care cu patologii preexistente sunt cei mai vulnerabili în fața acestei pandemii.
“Din când în când o să vezi o persoană de 25 de ani, care […] se va îmbolnăvi serios. Dar majoritatea celor care vor avea probleme prezintă aceste condiții”, a explicat Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (SUA), într-un interviu pentru NBC.
China, Italia, și Iranul rămân cele mai puternic afectate țări cu 81.000, 15.000, respectiv 10,000 de cazuri. În România au fost confirmate, până în acest moment, 103 de cazuri.