România a înregistrat primele două decese din cauza coronavirusului, iar numărul celor infectaţi a ajuns la 433. În ciuda apelului făcut de autorități sâmbătă seara, care au cerut ca slujbele să fie făcute online, fără slujutori la biserică, astăzi în mai multe lăcașe de cult din România au fost ținute slujbe cu prezența enoriașilor.
Mai mult decât atât, preoții au împărtășit credincioșii folosind aceeași linguriță pentru fiecare.
Un exemplu a fost la Cluj, unde deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a anunţat pe Facebook că „în plină EPIDEMIE de coronavirus, conducerea Bisericii Ortodoxe din Cluj-Napoca și de pretutindeni, sfidează regulile de igienă și de bun simț și împărtășește credincioșii cu ACEEAȘI LINGURĂ”.
„Dumnezeul pe care l-am cunoscut eu îndeamnă la înțelepciune, spiritualitate autentică, nu la batjocorirea credincioșilor care nu știu în ce pericol sunt!
Un guvern slab care a RECOMANDAT să rămânem acasă o să culeagă furtuna prostiei și a lașității pe spinarea unui popor dezorientat care nu înțelege pericolul decât atunci când vede primii morți”, a scris revoltat deputatul.
Zeci de credincioși au stat, duminică, la coadă, în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca pentru a se împărtăși la finalul slujbei de Liturghie oficiată în aer liber.
Ei au fost împărtășiți de un preot care a folosit pentru toată lumea aceeași linguriță.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, pentru MEDIAFAX, că preotul a respectat recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Mitropolia Cluj: „Niciun credincios nu a venit cu lingura de acasă”
„În ceea ce privește administrarea euharistiei, Sfântul Sinod al BOR a recomandat credincioșilor care doresc să fie împărtășiți separat, la final, cu lingurița lor adusă de acasă, să anunțe acest lucru preotului. La Catedrala Mitropolitană nu s-a primit nicio solicitare în acest sens din partea nimănui, astfel c Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului ă s-a urmat procedura obițșnuită. Cei care au venit la slujbă sunt credincioși vechi, care așa s-au împărtășit de fiecare dată, și nu au reținerile altora. Oricum, de luni, conform ordonanței militare, slujbele vor acea loc în biserici fără credincioși”
Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului
La rândul său, prefectul Mircea Abrudean a declarat că a discutat această problemă cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și nu vor mai avea loc astfel de evenimente.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că în această perioadă rămânerea acasă este extrem de importantă.
Şi la biserica Bucur din Bucureşti preoţii au împărtăşit credincioşii cu aceeaşi lingură.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4De asemenea, şi în Brăila au fost surprinşi credincioşi care se împărtăşeau cu aceeaşi lingură.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro