Martori din provicina Ghazni au povestit pentru Amnesty International cum talibanii au ucis nouă bărbaţi din rândul minorităţii şiite hazara din localitatea Mundarakht, în perioada 4-6 iulie. Această minoritate, persecutată de talibani în trecut, obţinuse în ultimii ani un câştig major în privinţa educaţiei şi a statutului social.
Agnes Callamard, șeful Amnesty International, a declarat că brutalitatea crimelor a fost „un memento al trecutului talibanilor și un indicator înfiorător a ceea ce poate aduce regulile acestora”.
Amnesty International susţine că multe alte crime ale talibanilor ar putea fi neraportate, deoarece aceştia controlează serviciile de telefonie mobilă în multe zone pe care le-au capturat pentru a împiedica publicarea imaginilor.
De asemenea, luptătorii talibani au ucis o rudă a unui jurnalist afgan care lucra pentru Deutsche Welle pe care îl căutau în vestul Afganistanului. Potrivit mai multor rapoarte, talibanii au ucis mai mulţi manifestanţi în mai multe orașe, în ultimele zile.
„Din păcate, acest lucru confirmă cele mai grave temeri ale noastre. Acțiunea brutală a talibanilor arată că viața lucrătorilor independenți din mass-media din Afganistan este în pericol acut”, a declarat Katja Gloger, din divizia germană Reporteri fără frontiere, în cazul Deutsche Welle.
Mulți afgani se tem de o revenire la stăpânirea dură a talibanilor de la sfârșitul anilor 90, când grupul a închis în mare măsură femeile în case, a interzis televiziunea și muzica, a tăiat mâinile suspecţilor hoți şi a organizat execuții publice.
Un raport ONU realizat de Centrul Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO arată că talibanii au început vânătoarea foștilor colaboratori NATO și ai fostului guvern afgan.
Directorul executiv al RHIPTO, Christian Nellemann, a declarat că talibanii au trimis mai multe scrisori de amenințare afganilor. „Am avut acces la copiile scrisorilor emise și ștampilate de comisia militară talibană în acest sens”, a spus Christian Nellemann.
Joe Biden a sugerat că între 50.000 și 65.000 de afgani ar putea fi expuși riscului noului regim, iar liderii militari occidentali s-au angajat să își dubleze eforturile pentru a-i evacua pe cei disperați să scape. Un oficial al NATO a dezvăluit că aproximativ 18.000 de persoane au fost deja transportate cu avionul.
Germania a anunţat că va trimite două elicoptere ușoare pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor din zona Kabul, după ce un german a fost împușcat.
Shabia Mantoo, un purtător de cuvânt al înaltului comisar al ONU pentru refugiați (UNHCR), a făcut un apel către țările vecine pentru a menține granițele deschise şi a permite oamenilor să solicite azil.
Talibanii care au comis atrocităţi, anchetaţi
Sâmbătă, 21 august, un oficial taliban a declarat pentru Reuters că va investiga represaliile efectuate de talibani. „Am auzit de unele cazuri de atrocități și crime împotriva civililor. Dacă talibanii fac aceste probleme legale și de ordine, vor fi anchetați”, a spus acesta, sub protecţia anonimatului.
„Putem înțelege panica, stresul și anxietatea. Oamenii cred că nu vom fi responsabili, dar nu va fi cazul”, a adăugat acesta.
Potrivit unui oficial familiarizat cu discuțiile cu talibanii, principalul negociator al talibanilor, Anas Haqqani, le-a spus foștilor interlocutori guvernamentali că mișcarea insurgenților a avut un acord cu SUA „să nu facă nimic” până după data finală de retragere, 31 august.