Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma, în mai, că „în ritmul în care lucrurile merg, al doilea an al pandemiei va fi mult mai mortal decât primul”.
Cifrele aveau să confirme.
1.880.000 de persoane au murit în urma infecției cu SARS-COV-2 în tot anul 2020, în timp ce în primele cinci luni + zece zile din acest an au fost înregistrate 1.884.000.
Wall Street Journal arată că la fel s-a întâmplat și în timpul pandemiei de gripă spaniolă – 1919, al doilea an al manifestării virusului, făcând mai multe victime decât primul.
Publicația mai notează că aceste cifre arată modul inegal în care pandemia s-a răspândit pe glob, lovind în 2021 în națiune mai sărace, care nu au reușit încă să obțină vaccinul, față de Statele Unite sau Europa, care au început să-și vaccineze populația în decembrie 2020 și au reușit să domolească valul de infectări.
Creșterea ratei mortalității este pusă, de asemenea, pe seama apariției unor mutații ale virusului, variante mai contagioase și care, în unele cazuri, dau forme mai grave ale bolii.
Iar una dintre cele mai contagioase tulpini noi este cea indiană, recent redenumită Delta, care a dus India pe locul 2 în lume la numărul de cazuri COVID (după SUA) și pe cel de-al treilea, la numărul de decese COVID (după SUA și Brazilia, conform Worldometers.
În ultimele trei luni, India a fost puternic lovită de al doilea val de COVID. Cu sistemul sanitar ajuns în colaps, țara a ajuns de la mai puţin de 10.000 de cazuri pe zi în februarie la 400.000 de cazuri în luna mai.
Iar joi, 10 iunie, India a raportat peste 6.000 de decese COVID în ultimele 24 de ore – un număr fără precedent de decese zilnice raportate de o țară, de la începutul pandemiei.
Mai mulți experți susțin că, în realitate, numărul de infecții și decese la nivel mondial este mult mai mare decât se anunță oficial. Acest lucru se datorează politicii fiecărui stat de a raporta cazurile, dar și faptului că unele persoane nu se testează niciodată și se tratează la domiciliu.
Un model The Economist, care calculează mortalitatea în exces, a arătat
pandemia ar fi ucis între 7 și 13 milioane de oameni, mult peste bilanțul oficial, cele mai mari discrepanțe dintre cifrele oficiale și cele reale fiind înregistrate în Asia și Africa.
Situația în România
Și România a înregistrat în primele luni din 2021 mai multe decese COVID decât în tot anul 2020. Primul deces a fost confirmat pe 22 martie 2020.
La 31 decembrie 2020, în România erau raportate 15.767 de decese COVID. De la 1 ianuarie 2021 și până astăzi, 11 iunie, au murit 15.941 de bolnavi COVID – cu 174 mai mulți decât pe parcursul lui 2020.
Situația ar putea fi schimbată de faptul că, din 28 mai, decesele COVID neraportate, care au făcut obiectul unei cercetări în cadrul Ministerului Sănătății, au început să fie adăugate în bilanțul oficial prezentat zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.
Între aceste decese se regăsesc și unele din 2020, care la vreme respectivă nu au fost trecute corespunzător în platformă.
Un document prezentat de Ministerul Sănătății a arătat că nu s-au comunicat publicului între 5.000 și 10.000 de morți, deși au fost considerate decese COVID de către medici.