UPDATE ora 20.00. Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E a anunţat că a declanşat o investigaţie în urma avariei care a lăsat şase judeţe din România fără curent electric. Potrivit ENTSO, regiunea de sud-est a rețelei interconectate a fost separată timp de o oră de restul Europei. A fost înregistrată o scădere temporară a frecvenței de aproximativ 250 mHz. Acțiunile coordonate au asigurat stabilitatea sistemului, iar majoritatea ţărilor nu au fost afectate.
Transelectrica a precizat că toţi consumatorii au fost realimentaţi în jurul orei 16:45.
„Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări”, se arată în comunicatul Transelectrica, citat de Agerpres.
„La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua electrică de transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16.45”, adaugă Transelectrica.
Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate şi identificate.
Combinatul Azomureș a fost oprit din cauza penei de curent
„Avaria din sistemul naţional de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalaţii de pe platformă. Oprirea s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă. (…) O întrerupere neaşteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranţă a instalaţiilor de pe platforma Azomureş. Drept urmare, în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roşcat, cauzat de oprirea uneia dintre instalaţiile de producere a acidului azotic”, au scris reprezentanții Azomureş pe Facebook.
Compania a menţionat că nu există niciun pericol pentru angajaţi şi nici pentru comunitatea locală.
„Am înregistrat o cădere de tensiune şi s-a cerut procedura de oprire. A fost degajat un nor de culoare brun-roşcat, este o consecinţă normală în urma opririi de urgenţă. Angajaţii nu au fost în pericol. În următoarele ore vedem dacă echipamentele s-au defectat şi în funcţie de această investigaţie, repornim echipamentele, rând pe rând”, a spus Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureş.
De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş a anunţat, vineri, că norul degajat în urma opririi de urgenţă a instalaţiilor de pe platforma combinatului Azomureş, din cauza avariei la sistemul naţional de transport al energiei electrice, nu a afectat calitatea aerului din Târgu Mureş şi din împrejurimi.
Au fost emisii de gaze, oxizi de azoţi. La cele două staţii de monitorizare a calităţii aerului din Târgu Mureş nu s-a semnalat nicio depăşire. Nu a fost afectată calitatea aerului din Târgu Mureş şi nici din localităţile din jur.
Şeful APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu:
„Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdată nu ştim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problemă zonală, în nord-vestul ţării. Alimentarea cu energie a fost restabilită aproape în totalitate în jurul orei 16.20”, au precizat responsabilii Transelectrica.
Reţeaua de transport a energiei din România este legată de cea europeană prin reţeaua din Ungaria.
În Bistriţa, oamenii s-au apucat să-și scoată electronicele și electrocasnicele din prize, după ce au apărut probleme cu fluxul de electricitate. „Zici că e joc de lumini!”, au spus aceștia, conform Bistriţeanul.
Și clujenii au rămas fără curent, scrie BZC.ro. Potrivit publicaţiei locale, avaria a fost semnalată pe site-ul Electrica Furnizare, unde se precizează că ora înaintată de furnizor pentru remedierea problemei este 18:24.
De asemenea, aproape tot municipiul Sibiu a rămas fără energie electrică, potrivit Ora de Sibiu. Un reprezentant al companiei de furnizare Electrica a spus că sursa avariei este Transelectrica, compania de transport a energiei electrice.