Prețul porumbului a început să scadă și nu mai are susținere, nici măcar în Europa. În Franța, câmpurile sunt inundate, fermierii nu pot recolta, iar nivelul de recoltare este de doar 4%, față de media obișnuită de 30-35%.
Pe de altă parte, americanii au înregistrat un succes în exporturile de porumb către UE, depășind 1 milion de tone, comparativ cu 2,7 milioane de tone din Ucraina.
,,Americanii încep să se apropie pas cu pas, datorită faptului că au multă marfă și anumite exceptări la câteva gene modificate, adică pot aduce în UE porumb modificat genetic”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în cadrul emisiunii Agrojurnal de la Digi24.
Între timp, porumbul românesc destinat exportului se confruntă cu probleme din cauza aflatoxinei. Multe nave plecate din Portul Constanța au fost refuzate la destinație deoarece marfa era periculoasă pentru consumul uman și animal.
,,Astfel, prețul porumbului stagnează în Portul Constanța, are tracțiune din grâu, și vedem un nivel de 195-197 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Însă acest preț mai are un condiment, și anume aflatoxina”, a adăugat Gheorghe.
Prețul porumbului în România este afectat negativ, în timp ce exporturile americane continuă să crească. Fermierii români și autoritățile trebuie să gestioneze problema aflatoxinei pentru a evita pierderile economice și refuzurile comerciale.
Un număr de nave care au plecat din Portul Constanța cu porumb românesc s-au întors în România, după ce au fost refuzate la destinație. ,,Nivelul de aflatoxină depășea normele admise pentru consumul uman și pentru consumul animal ”, a precizat Cezar Gheorghe.