”Semnatarii consideră acest moment ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția, în vederea obținerii unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene în privința drepturilor omului. Comisia de la Veneția este un for de experți europeni pe teme constituționale, în cadrul Consiliului Europei. Aceasta veghează la respectarea valorilor constituționale și democratice în statele membre CE, printr-un dialog consolidat cu instituțiile statului de drept. Comisia a oferit României consiliere, susținere și expertiză de fiecare dată când aceasta a fost solicitată, atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituției României, cât și în cadrul modificării legislației electorale sau referendare”, se arată în apelul societății civile.
ONG-urile atrag atenția că restrângerea definiției pentru familie la ”căsătoria dintre o femeie și un bărbat” afectează toate acele familii care nu corespund portretului „tradițional”, respectiv familiile monoparentale, extinse sau bazate pe uniuni consensuale neînregistrate.
„Aceste familii, numeroase în societate, nu sunt inferioare și merită în egală măsură protecția legii. Conform ultimului recensământ din 2011, peste 800 000 de români trăiesc în familii bazate pe uniuni consensuale neînregistrate, în timp ce anchetele sociologice estimează că numărul lor real se apropie de 7% – 10% din populație – respectiv aproximativ 2 milioane de persoane. Mai mult, recensământul din 2011 arată că 14% dintre familiile din România sunt familii monoparentale”, se arată în scrisoarea adresată președintelui și Parlamentului.
Printre organizațiile semnatare se numără ACCEPT, Coaliția anti-discriminare, ActiveWatch, Agenția Împreunăm Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G, Asociația Carusel, Asociația Mame pentru Mame, Asociația MozaiQ LGBT, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică Centrul pentru Studiul Democrației CeRe, Centrul de Resurse pentru participare publică Consiliul Tineretului din România (CTR).
La finalul lunii martie, inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei tradiționale a fost scoasă de la votul final, în plenul Camerei Deputaților, la cererea PSD. Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, înainte de începerea votului final pe proiectul de lege al Coaliției pentru Familie, care primise deja vot pe articole, în ședința de plen din ziua anterioară.
Marcel Ciolacu a afirmat, de la tribuna Parlamentului, că procedura de adoptare a proiectului de lege, mai întâi în Camera Deputaților și apoi în Senat, nu este una corectă.