UPDATE ora 18:05. Magistrați din București protestează pe treptele Palatul de Justiție față de modificările făcute de Guvern asupra legii de organizare judiciară, fără consultarea CSM.
UPDATE ora 14:05. Încă trei parchete au anunțat suspendarea activității. Jurnalista Andreea Pavel scrie, pe Facebook, că Parchetul Tribunalului Brașov, Parchetul Tribunalului București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești vor suspenda activitatea cu publicul timp de o săptămână.
Anterior, au anunțat suspendarea activității Tribunalul Cluj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.
CLUJ
Cei care au declanșat primii protestele au fost angajații Tribunalului Cluj. Vineri, de la ora 10:00, peste 100 de magistrați din Cluj au ieșit în fața sediului Curții de Apel timp de 30 de minute pentru a-și arăta nemulțumirea față de ultimele modificări aduse de Tudorel Toader prin OUG.
Într-un mesaj pe Facebook, judecătorul Cristi Dănileț a anunțat că de luni, 25 februarie, vor fi amânate cauzele aflate pe rolul Tribunalului Cluj, cu excepția celor urgente.
BRAȘOV
Și procurorii braşoveni se opun modificărilor aduse legilor justiţiei şi cer respectarea Constituţiei României, însă nu au anunțat dacă vor suspenda sau nu activitatea parchetelor.
Procurorii mai spun că au aflat despre aceste modificări din presă, şi nu printr-o informare sau consultare internă, așa cum spun ei că ar fi fost normal.
„Precizăm că procurorii brașoveni au luat cunoștință despre prevederile ordonanței din presă și în urma declarațiilor Ministrului Justiției, textul ordonanței nefiind trimis unităților din cadrul Ministerului Public pentru consultare, iar Consiliului Superior al Magistraturii fiindu-i transmis cu mai puțin de 24 de ore înainte de adoptare, încălcându-se astfel principiul transparenței decizionale în adoptarea legilor privind sistemul judiciar”, se arată într-o informare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
Sursa citată mai precizează că faptul că pe calea unei ordonanţe de urgenţă au fost aduse modificări privind modul de ocupare a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism „poate conduce la blocarea activității acestor instituții, având în vedere atribuțiile date de lege în sarcina procurorilor cu funcție de conducere“.
Procurorii cer ferm: „respectarea Constituției României în procesul de legiferare prin intermediul ordonanțelor de urgență” şi „autoritățile statului și decidenții politici să înțeleagă și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și MCV, ca standard minime obligatorii pentru organizarea și funcționarea unui stat de drept”.
BUCUREȘTI
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat, într-un comunicat, că Adunarea generală a procurorilor a decis suspendarea activității, începând de luni, 25 februarie, timp de trei zile.
„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale. În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27.02.2019”.
ARGEȘ
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis și ei suspendarea activității instituţiei timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente.
Procurorii argeșeni au luat această decizie „ca urmare a modificărilor legislative care aduc atimngere independenţei sistemului judiciar”, după cum a declarat pentru Libertatea prim-procurorul Parchetului de pe lângă Trbunalul Argeş, Marius Ionel Ştefan.
Acesta a spus că procurorii argeşeni sunt nemulţumiţi de unele prevederi ale celei mai recente ordonanţe care modifică din nou legile Justiţiei, în special de prevederile privind numiri şi delegări.
Începând de luni și până miercuri inclusiv, procurorii de la Parchetului Tribunalului Argeş vor fi prezenţi în sălile de judecată doar în cauzele urgente, respectiv cauzele cu minori, cauzele cu măsuri preventive şi ordinele de protecţie.
IAȘI
Procurorii ieșeni s-au solidarizat astăzi cu demersul colegilor declanșat la nivel național și au anunțat mai multe forme de protest: procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași își vor suspenda activitatea, în intervalul 25 februarie – 1 martie.
Procurorul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Mihaela Apostol, a precizat că nu vor bloca total activitatea instituției, ci vor fi tratate cazurile cele mai urgente, iar procurorii vor purta banderole albe și vor protesta în fața instituției.
Și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au criticat modificările aduse legilor justiției de către Guvern, dar nu au anunțat dacă vor protesta sau nu până la această oră.
Procurorii ieșeni s-au declarat solidari cu punctul de vedere al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, cu Hotărârea Secției pentru procurori de la CSM, și și-au însușit declarația transmisă de Forumul Judecătorilor din România către toate adunările generale de procurori și judecători.
Adunarea generală a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a arătat, într-un comunicat de presă, că se dezice total de poziția Asociației Procurorilor din România, pe care o consideră lipsită de reprezentativitate: „S-a decis și dezavuarea oricărui demers efectuat de Asociația Procurorilor din România, care nu are niciun mandat din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași”.
SUCEAVA
Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis, vineri, în unanimitate, declanșarea unui protest față de modificarea legilor justiţiei prin OUG 7/2019 începând de la ora 12.00.
Potrivit unui comunicat de presă, procurorii consideră că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei „bunei reputaţii”, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.
„Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.). De asemenea, dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în comunicat.
Sursa citată arată că Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale, prin raportare la modificările legislative menţionate și în unanimitate s-a votat că procurorii din cadrul parchetului declară începerea protestului începând cu data de 22.02.2019, ora 12:00.
Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis să solicite tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă și respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.
Până în prezent, s-a întrunit doar Adunarea Generală a procurorilor Parchetului Judecătoriei Suceava. Aceștia au decis ca, începând de luni, să suspende activitatea, cu excepția cauzelor urgente și a celor cu minori.
Și procurorii Parchetului Tribunalului Suceava se solidarizează cu acțiunile de protest declanșate în țară de colegii magistrați și resping modificările legislative prin OUG 7/2019.
„În urma votului exprimat în unanimitate, s-a stabilit că Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava respinge modificările legislative menţionate şi se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii magistraţi”, se arată în comunicat.
Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava cere factorilor decizionali să respecte Constituţia României și recomandările Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.
TIMIȘ
Procurorii din Timișoara vor ieși vineri, la ora 16.00, în fața Palatului Justiției pentru a-și exprima îngrijorarea față de noile măsuri luate de Guvernul PSD-ALDE. Ei spun că susțin în totalitate punctele de vedere exprimate public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Secția de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative aduse prin OUG 7/2019.
Magistrații timișoreni încă nu au decis dacă vor suspenda activitatea din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, dar au cerut un punct de vedere de la Secția de procurori a CSM.
Procurorii timișeni au decis suspendarea activității cu publicul a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș în perioada 25 februarie – 1 martie, ca formă de protest față de modificările legislative. Măsura a fost luată la Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.
CONSTANȚA
Și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța vor protesta vineri, timp de jumătate de oră, de la 16:00, în fața sediului instituției. În Adunarea Generală s-a mai decis suspendarea activității instituției, timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie.
Prim-procurorul Viorel Teliceanu a anunțat că au fost invitați la protest toți colegii procurori de la toate parchetele din Constanța, a anunțat info-sud-est.ro. La protestul organizat de PJ vor participa și doi procurori DNA: Andrei Bodean (38 de ani), șeful interimar al DNA Constanța, și Sorin Constantinescu (43 de ani), fostul șef al ST Constanța în perioada 2012-2018.
Toți cei trei procurori au participat la toate protestele magistraților și au semnat petițiile și scrisorile prin care magistrații cereau respectarea statului de drept și a independenței Justiției.
VASLUI
Până la acest moment, la nivelul județului Vaslui, nicio instanță sau parchet nu a decis suspendarea activității în semn de protest față de OUG a ministrului Tudorel Toader. O decizie în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare.
„Vom organiza o Adunare Generală a procurorilor din județ pentru exprimarea unui punct de vedere. Și asta în urma adresei primită de la CSM în cursul zilei de astăzi (n.red. – vineri)”, ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Sorin Armeanu.
În județul Vaslui, nu a fost grevă nici la Tribunal, și nici la judecătoriile din Vaslui, Bârlad sau Huși.
PLOIEȘTI
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești s-au reunit și ei vineri și, printre alte chestiuni de serviciu, au discutat despre cele mai recente modificări legislative din justiție.
Surse din rândul procurorilor au declarat pentru Libertatea că sunt nemulțumiri legate de separarea carierelor procurorilor de cele ale judecătorilor, dar și privind subordonarea ierarhică, asa cum este ea mai nou reglementată.
Punctul de vedere al procurorilor ploieșteni a fost transmis către CSM, însă la Ploiești activitatea pachetelor nu este afectată.
DOLJ
Magistrații doljeni nu au stabilit încă dacă vor participa la protestele anunțate de judecători și procurori din alte județe față de ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției.
„Noi am întocmit un document – comunicat prin care menționăm că nu suntem de acord cu modificările aduse”, a precizat Magda Bădescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, după ce Guvernul a adoptat OUG de modificare a legilor Justiției, că modificările privind delegarea în toate funcţiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de preşedinte sunt de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor.
Acesta este al doilea protest de mare amploare al magistraților din România, după cel din 2009, când procurorii și judecătorii s-au declarat nemulțumiți de salarizare și de nivelul sporurilor, suspendând activitatea vreme de aproape o lună.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro