Reprezentanţii CoNAS vor “descinde” până în 2015 în 459 de spitale din ţară pentru a acorda acreditarea sau nu. Respectul intimităţii pacienţilor, informarea lor adaptată la nivelul de înţelegere, existenţa unei politici de diminuare a riscului infecţios sunt doar câteva din cele aproape 2.000 de criterii de evaluare a spitalelor în vederea acreditării.
Gradul de atingere a standardelor de acreditare va oferi spitalului un statut specific. “Dacă ai peste 85% din criterii îndeplinite, spitalul este acreditat, între 75 şi 84,9%, spitalul este cu încredere ridicată, dar, atenţie, nu este acreditat, între 45 şi 74,9% este spital de încredere medie”, a declarat dr. Dan Romulus Şerban, preşedintele CoNAS.
Acreditarea e valabilă cinci ani. Până acum, din cinci spitale evaluate, patru au obţinut girul comisiei. Spitalul Ioan Cantacuzino din Bucureşti nu a primit acreditarea, fiind considerat doar de “încredere medie”şi dacă în şase luni nu sunt puse la punct serviciile, riscă să piardă finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Unităţile medicale care au fost evaluate până acum
- Institutul de boli infecţioase “Matei Balş”, Bucureşti acreditat
- Spitalul militar de Urgenţă “Constantin Papilian”, Cluj acreditat
- Spitalul Municipal de Urgenţă, Moineşti acreditat
- Spitalul Euromedica, Baia Mare acreditat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro