Cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, CDC, au descoperit că numărul cazurilor de COVID-19 este, în multe părţi ale ţării, de 10-11 ori mai mare decât arată raportul oficial.
Oamenii de știință au efectuat teste pentru anticorpi în 10 focare din SUA, printre care cel de la New York, Washington, San Francisco, precum și în Florida și Louisiana. Testele arată dacă dacă cineva a fost infectat cu COVID-19, chiar dacă nu a fost diagnosticat.
Cercetătorii au aflat, astfel, că au existat 1,8 milioane de cazuri de COVID-19 în focarele analizate, într-o perioadă în care doar 165.000 de îmbolnăviri au fost raportate oficial. Numărul este de aproape 11 ori mai mare decât raportarea oficială.
Cercetătorii au comparat rezultatele acestor teste, colectate de la sfârșitul lunii martie până la jumătatea lunii mai, cu numărul de cazuri raportate în acea perioadă.
SUA ar fi înregistrat 14,4 milioane de infecții în perioada studiată, însă numai 1,3 milioane de infecții au fost înregistrate în acea perioadă, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.
Studiul CDC se alătură altor cercetări similare care arată că numărul cazurilor de coronavirus ar fi mult peste cele raportate.
Profesorul Howard Koh, de la Harvard TH Chan School of Public Health, spune că, cel mai probabil, nu vom cunoaşte numărul real de decese şi numărul real al celor infectaţi până când nu se va termina pandemia.
Estimările celor de la MIT arată că numărul celor infectaţi ar fi de opt ori mai mare
Cercetările efectuate de oamenii de ștință de la MIT, Massachusetts Institute of Technology, estimează că aproximativ 17,5 milioane americani erau infectaţi cu noul coronavirus până la 18 iunie. Numărul ar fi de aproximativ opt ori mai mare decât cel oficial.
De asemenea, un studiu publicat în revista Science arată că SUA au înregistrat aproximativ 8,7 milioane de cazuri de coronavirus în ultimele trei săptămâni ale lunii martie, însă doar 100.000 au fost raportate oficial în acea perioadă.
Această ultimă analiză s-a bazat pe rapoarte despre boli asemănătoare gripei. Cercetătorii au descoperit că multe state au raportat o creștere a bolilor în martie, aproximativ 2,8 milioane, care nu erau atribuite gripei sau bolilor respiratorii sezoniere. Ei cred că majoritatea au fost cazuri de coronavirus.
SUA testează 171 de persoane la 100.000 de locuitori
Primul motiv pentru care datele oficiale din SUA sunt atât de reduse este că au fost efectuate mai puţine teste la începutul pandemiei. CDC a distribuit inițial teste defecte, iar lipsa testelor precise a făcut ca numai pacienții cu simptome severe să fie testaţi.
De asemenea, este posibil ca unii oameni să nu fi știut că simptomele lor erau legate de coronavirus. În primele zile ale pandemiei, CDC a enumerat doar trei simptome COVID-19: febră, tuse uscată și probleme de respirație. Agenția asociază acum 11 simptome asociate cu boala.
SUA au crescut testele considerabil în ultimele luni și acum testează 171 de persoane la 100.000 de locuitori în fiecare zi, o rată a testării pe cap de locuitor mai mare decât în orice altă țară.
Unităţile de testare fac cu greu faţă cererii. Quest, una dintre cele mai mari companii de testare, a anunţat că nu poate accepta noi teste pentru încă două-trei săptămâni. Perioada de aşteptare a rezultatului este acum de şapte zile sau mai mult. În iunie, solicitanţii aşteptau trei sau patru zile.
Mai mult de 5% din testele de coronavirus au fost pozitive în 34 de state a,ericane, conform datelorJohns Hopkins, iar 27 de state au raportat în ultimele două săptămâni rate în creştere, semn că încă nu sunt descoperite toate cazurile de COVID-19.
Foto: EPA