David Beasley afirmă că numărul persoanelor care se confruntă cu potențiala foamete la nivel mondial a crescut deja de la 80 de milioane la 276 de milioane în patru ani, înainte de invazia rusească, din cauza a ceea ce el numește o „furtună perfectă” a conflictelor, schimbărilor climatice și a pandemiei de coronavirus.
„Tocmai când crezi că iadul de pe pământ nu poate fi mai rău, se întâmplă”, a spus el.
Rusia și Ucraina, numite cândva „coșul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul de la nivel global și jumătate din produsele de floarea-soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb la nivel global. Analiștii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.
Anumite țări ar putea fi deosebit de afectate de criza actuală, din cauza proporției mari de cereale pe care le importă în prezent din regiunea Mării Negre.
În Liban, 50% din cereale provin din Ucraina. Yemenul, Siria, Tunisia, și mai pot spune și altele, depind de Ucraina să-și procure pâinea.
Șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley:
Compania chimică norvegiană Yara International, un important producător de îngrășăminte care operează în peste 60 de țări, a declarat pentru BBC că deficitul ar putea afecta grav randamentul culturilor, ceea ce duce la „o criză alimentară globală”.
Avocatul ucrainean Ivanna Dorichenko, expert în arbitraj comercial internațional, a declarat că unii fermieri din Ucraina și-au abandonat deja câmpurile pentru a lua armele împotriva invaziei ruse.
„Oamenii care trebuie să lucreze pământul, toți ne apără pământul chiar acum. Pentru că, dacă nu apără pământul, nu va mai fi nimic de lucrat într-o etapă ulterioară și nu aveți o singură persoană în acest moment, care nu încearcă să ajute în vreun fel”, spune experta.
Ea mai subliniază că războiul a dat peste cap liniile de aprovizionare utilizate în mod obișnuit pentru a exporta produse agricole. Armata ucraineană a suspendat toate transporturile comerciale în porturile sale după invazia rusă. Acest lucru înseamnă „pierderi uriașe” atât pentru companii, dar și pentru eforturi umanitare întrucât Ucraina nu mai poate trimite mărfuri în regiuni precum Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa, precum și către inițiative precum Programul Alimentar Mondial.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia