Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit cărora un număr mic de persoane vaccinate cu vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sânge extrem de rare, unele ţări din lume suspendând utilizarea acestora, ca măsură de siguranță, scrie Reuters.

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat, marți, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero că „este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge”.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat ulterior că evaluarea vaccinului este în curs. De asemenea, AstraZeneca a declarat anterior că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume.

În timp ce multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele au impus restricţii în funcţie de vârstă. În multe cazuri, autorităţile trebuie să decidă ce este de făcut în cazul persoanelor care au primit o primă doză de AstraZeneca, dar nu mai sunt eligibile în conformitate cu noile reguli.

Astfel, pentru autoritățile sanitare din unele țări a apărut o nouă problemă: ce fac cu cei care au primit deja prima doză de AstraZeneca, dar nu o pot primi și pe a doua, potrivit noilor reguli.

Orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept „utilizare în afara autorizaţiei”, ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare.

EMA: Apariția cheagurilor de sânge, efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca

EMA nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată despre amestecarea vaccinurilor. Unii experţi spun că, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară „spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului. Nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.

Mai mult, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță însă că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19

Germania a fost prima țară europeană care a recomandat pe 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani care au fost vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să primească la rapel un alt ser.

De asemenea, Norvegia va decide dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative până pe 15 aprilie.

„Rezultatul este fie că primești un vaccin, vaccinul AstraZeneca, fie primești un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Watle, medic la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Autorităţile norvegiene aşteaptă, de asemenea, rezultatele unui studiu britanic lansat în februarie, pentru a explora efectul combinării dozelor de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca. Însă momentul publicării datelor nu este cunoscut.

Marea Britanie anunța anul trecut că în cazuri deosebite va permite vaccinarea cu seruri diferite la rapel, dar deocamdată nu a făcut-o. În schimb, acum recomandă vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse.

Finlanda, care a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie, dar doar persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, a declarat că va aştepta concluziile EMA înainte de a face o recomandare.

În Franța, unde vaccinul AstraZeneca poate fi folosit doar pentru persoanele de la 55 de ani în sus, această problemă afectează sute de mii de oameni.

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța, organism care stabilește folosirea vaccinurilor, ia în calcul folosirea la rapel a serurilor Pfizer sau Moderna. Cu toate acestea, o decizie oficială nu a fost încă luată, deoarece experții așteaptă mai multe date.

Situația României

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare, a anunțat, miercuri, că persoanele care au prezentat un „eveniment trombotic după prima doză categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”.

Medicul militar a mai precizat că trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării cu AstraZeneca şi riscurile bolii.

„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european.”, a mai spus președintele CNCAV.

 
 

Urmărește-ne pe Google News