Ursula von der Leyen, șefa Executivului european, a cerut miercuri celor 27 de state reducerea cu 15% a gazelor în perioada august-martie față de media ultimilor cinci ani. Până în acest moment, țările membre au redus consumul doar cu 5%.
„Trebuie să fim proactivi. Trebuie să ne pregătim pentru o potențială oprire totală a gazelor rusești – iar acesta este un scenariu probabil”, a spus aceasta.
Țintele de reducere ar urma să fie voluntare, însă vor deveni obligatorii în cazul în care Comisia Europeană declară că există un risc substanțial de penurie.
Propunerea va putea fi aprobată cu o majoritate de 15 state din cele 27 ale Uniunii.
Dar reacțiile nu au întârziat să apară.
Cine e contra planului
Primele țări care au explicat răspicat că se opun au fost Spania și Portugalia. Acestea nu consumă gaze rusești și importă gaze lichefiate prin terminale maritime. Oficialii portughezi spun că reducerea consumului de gaze ar duce la pene de curent, din cauză că producția de energie hidro este mică și ca urmare a caniculei.
De asemenea, Grecia se opune, afirmând că poate importa gaze printr-un terminal de gaze lichefiate. Grecia se bazează pe Rusia pentru 40% din consumul său și spune că are un plan de întrerupere prin rotație a energiei electrice ca ultimă măsură, în caz de nevoie, potrivit Reuters.
Concomitent, Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia și Portugalia au transmis că Bruxelles-ul nu ar trebui să poată face asta fără ca statele să aibă un cuvânt de spus, inclusiv un posibil drept de veto.
Un oficial european a spus că statele membre vor să aibă ele dreptul de a declanșa mecanismele de criză și nu vor să renunțe la acesta în dauna Comisiei Europene.
De asemenea, Ungaria a blocat exporturile de gaze și și-a trimis oficiali la Moscova pentru a negocia cantități suplimentare.
Diplomații vor discuta vineri propunerea, iar miniștrii energiei ar trebui să o adopte la o întâlnire de urgență de marți.
UE a stocat cam 65% din necesarul pentru iarnă
Statele europene se grăbesc să umple depozitele subterane de gaze pentru a face față iernii, prețurilor mari și reducerii livrărilor din Rusia. Un număr de 12 state UE se confruntă cu oprirea totală sau parțială a livrărilor din Rusia.
Bruxelles-ul a avertizat că, fără reduceri mari în utilizarea gazelor, anumite țări vor avea probleme la iarnă dacă Rusia taie complet alimentarea, un scenariu pe care Comisia Europeană îl consideră probabil. Nivelul mic al stocurilor va cauza probleme și în 2023, conform unui oficial.
În acest moment, nivelul mediu de stocare este de 65% în Uniunea Europeană, iar ținta de 80% pentru luna noiembrie ar putea fi periclitată dacă Rusia oprește furnizarea „aurului albastru”.