Premierul australian Malcolm Turnbull a recunoscut că decizia lui Trump este o lovitură serioasă dată acordului care reuneşte 12 naţiuni, dar a sugerat că alte ţări, precum China, ar putea ocupa locul lăsat de SUA. ”Pierderea Statelor Unite din acordul TPP este mare, nu este nicio îndoială. Dar nu vom renunţa la angajamentul făcut pentru locurile de muncă din Australia”, a spus liderul de la Canberra.

Una dintre primele acţiuni ale lui Trump ca preşedinte a fost abandonarea acordului TPP, după ce a afirmat de nenumărate ori în timpul campaniei că acordul comercial este în detrimentul companiilor americane. Liderii unora dintre celelalte 11 ţări din TPP au spus că vor merge mai departe cu acordul, într-o anumită formă, cu sau fără SUA.

Turnbull a arătat că a discutat recent despre viitorul TPP cu premierii din Japonia, Singapore şi Noua Zeelandă şi crede că pactul poate supravieţui fără SUA. Alţi membri ai TPP sunt Canada, Mexic, Peru, Chile, Vietnam, Malaysia şi Brunei. Japonia a finalizat procesul de ratificare a TPP săptămâna trecută, cunoscând faptul că Trump vrea să renunţe la acord.

Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat că obiectivele TPP sunt încă importante pentru Japonia şi că acesta poate fi un model pentru acordurile comerciale cu alte naţiuni, inclusiv cu cele din Europa.

Un reprezentant al Ministerului Comerţului din Malaysia, Ong Ka Chuan, a spus că restul de 11 state membre ale TPP vor organiza o întâlnire pentru a discuta paşii următori.

Turnbull a arătat la rândul său că, în teorie, China ar putea să se alăture TPP după plecarea SUA, dar asta ar necesita modificări. În actuala formă, TPP poate intra în vigoare doar dacă este ratificat de şase ţări care reprezintă 85% din PIB-ul combinat al statelor participante. Statele Unite reprezentau 60% din PIB-ul combinat al TPP, aşa că acordul actual nu poate fi implementat.

Vicecancelarul german: Retragerea Statelor Unite din TPP deschide uşa pentru Germania

Anunțul lui Donald Trump privind retragerea SUA ar putea să fie o ocazie pentru Germania. Cel puțin asta susține vicecancelarul Sigmar Gabriel. El a afirmat că industria germană ar trebui să profite la maxim de orice oportunitate comercială cu ţările din Asia şi America Latină, după îndepărtarea protecţionismului Statelor Unite prin ordinul executiv de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific.

”Dacă Trump porneşte un război comercial Asia şi America Latină, atunci vor exista mai multe oportunităţi pentru noi. Trump trebuie pur şi simplu să recunoască că economia americană nu este de cele mai multe ori una competitivă, în vreme ce cea germană este”, a declarat vicecancelarul într-un interviu pentru publicaţia Handelsblatt, transmite Reuters.

Ce este Partaneriatul Trans-Pacific (TPP)

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puţin şase ţări care reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.

Un număr de 12 state au semnat acordul comercial, printre care se numără: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru.

TPP-ul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News