„În trimestrul I din anul 2024, au acționat polițiști de la transporturi, lucrători de la A.S.F.R., sprijiniți de angajați feroviari, care au executat 332 de controale, au legitimat 1.104 persoane cu atribuții în siguranța circulației și au efectuat verificări în 219 unități de cale ferată și 80 de trenuri”, a transmis Poliția Română.

În cadrul controalelor, au fost verificați cu etilotestul 925 de angajați ai companiilor feroviare cu atribuții în siguranța circulației, precum și 101 mecanici de locomotivă.

„Pe durata acțiunii, polițiștii au constatat 10 infracțiuni, fiind cercetate 10 persoane, dintre care 9 persoane au fost depistate în flagrant delict, iar 7 au fost conduse la spital, în vederea prelevării probelor biologice de sânge”, se arată în comunicatului Poliției.

În acest sens, autoritățile prezintă o serie de exemple cu angajați la CF prinși băuți la muncă și care s-au ales cu dosar penal pentru prezența la serviciu sub influența alcoolului ori a altor substanțe.

Un impiegat și un paznic de barieră, alcoolemie de peste unu la mie

Cel mai grav caz s-a înregistrat pe 1 februarie, când polițiștii Serviciului Regional de Poliție Transporturi București au fost sesizați prin apel la 112 că un paznic de barieră este băut, în timpul serviciului.

„Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că paznicul de barieră, aflat în timpul serviciului, prezenta halenă alcoolică. În urma testării, aparatul etilotest a indicat 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a transmis Poliția Română.

Foto: Poliția Română

Persoana în cauză a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Alt caz este cel al unui impiegat de mișcare din Timișoara care a fost prins pe 16 martie având o alcoolemie de 1,02 mg/l.

De asemenea, un mecanic de serviciu pe o locomotivă, care circula pe relația București Nord – Brașov, a fost descoperit pe 18 ianuarie cu o alcoolemie de 0,03% mg/l alcool pur în aerul expirat.

Potrivit legii, prezența la serviciu sub influența băuturilor alcoolice a persoanelor cu atribuții în siguranța feroviară este faptă penală dacă alcoolemia depășește un nivel de 0,80 mg/l alcool pur în sânge și se sancționează cu închisoare de la 2 la 7 ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News