Concret, potrivit proiectului, orele suplimentare lucrate de angajaţii din sectorul privat cu normă întreagă vor fi scutite de impozitul pe venit, de contribuţiile sociale de sănătate, de şomaj, riscuri de accidente.
”Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, împreună cu mai mulţi colegi deputaţi din PNL o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, care va aduce beneficii majore atât angajatorilor, cât şi angajaţilor din sectorul privat şi va contribui la o mai bună colectare a sumelor strânse la bugetul asigurărilor sociale. Este vorba despre o relaxare fiscală puternică aplicată asupra muncii suplimentare. Există, evident, şi un plafon, deja definit de Codul muncii, al numărului de ore suplimentare pe care le poate efectua într-o lună un angajat, de 32 de ore. Aşadar, facilitatea priveşte strict orele suplimentare efectuate în limita acestui plafon şi doar pentru angajaţii din sectorul privat, care sunt încadraţi cu normă întreagă”, spune inițiatorul legii deputatul liberal Claudiu Răcuci.
Legea nu se referă însă și la angajații de la stat, întrucât aceștia sunt plătiți din banii alocați în bugetul de stat ,iar pentru 2017 nu sunt încă prevăzute sume de bani pentru plata oreleor suplimentare.
”În sectorul public, plata orelor suplimentare este la decizia exclusivă a Guvernului. Din câte am văzut cu toţii, în bugetul PSD pentru 2017 nu sunt bani suficienţi nici măcar pentru acoperirea salariilor pe tot parcursul anului, dar apoi şi pentru plata orelor suplimentare. Deci, pentru plata orelor suplimentare în sectorul public răspunde Guvernul Grindeanu-Dragnea. Din cauza fiscalităţii atât de mari aplicate asupra muncii, foarte puţini agenţi economici plătesc ore suplimentare, deşi şi-ar dori să crească propriile afaceri. La rândul lor, şi angajaţii şi-ar dori salarii mai mari, muncind încă o oră, două ore suplimentare pe zi. Dar cum poţi să-l convingi, dacă el câştigă încă foarte puţin la salariu? Cum poţi stimula un agent economic să producă mai mult, dacă nu găseşte personal pregătit sau chiar nu mai găseşte deloc forţă de muncă? Pentru acest motiv am venit în întâmpinarea celor două categorii, angajaţi şi angajatori, dar ne-am gândit şi la deficitul bugetului asigurărilor sociale care ar fi unul dintre câştigătorii acestei măsuri”, a mai adăugat deputatul PNL.