„Ceea ce este clar pentru mine în această seară nu este atât faptul că laburiştii au câştigat aceste alegeri, ci mai degrabă conservatorii le-au pierdut”, a declarat Grant Shapps la finalul alegerilor, subliniind că Partidul Conservator a uitat „regula fundamentală a politicii: oamenii nu votează pentru partide divizate”.

Grant Shapps şi-a pierdut mandatul în Welwyn Hatfield.

La rândul său, Gillian Keegan a fost învins de liberal-democrați în circumscripţia Chichester, în timp ce Johnny Mercer, fost ministru conservator pentru problemele veteranilor, şi-a pierdut mandatul Plymouth Moor View, unde a câștigat un laburist.

Nigel Farage, parlamentar din a opta încercare

Pe de altă parte, Nigel Farage, obține în premieră un loc în Legislativul britanic, câștigând alegerile în oraşul englezesc Clacton, unde l-a învins pe conservatorul Giles Watling, fostul deținător al mandatului.

„Planul meu este să construiesc o mişcare naţională de masă. Acesta este doar primul pas al unui lucru care vă va uimi pe toţi”, a spus Farage.

El a exclus inițial să intre în cursa electorală, după care și-a anunțat participarea la alegeri în urmă cu o lună.

Farage, în vârstă de 60 de ani, a mai avut, până acum șapte încercări de a obține un loc în Parlament.

Conform rezultatelor unui sondaj de la ieșirea de la urne, Reform UK va avea 13 locuri în Legislativ, Farage sperând să devină principala opoziţie de centru-dreapta a laburiştilor.

Partidul Laburist va ocupa 410 dintre cele 650 de mandate din Camera Comunelor, în timp ce conservatorii actualului premier Rishi Sunak, ar urma să obţină 131 de mandate.

Astfel, liderul laburist Sir Keir Starmer urmează să fie desemnat vineri de regele Charles al III-lea să formeze noul guvern.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News