Europarlamentarii acuză compania Gazprom de o manipulare a pieței în condițiile în care prețurile gazelor naturale în Europa au crescut în ultimele luni, contribuind la creșterea costurilor energiei electrice la maximumul ultimilor ani, iar estimările arată că aceste prețuri nu vor scădea semnificativ în acest an.
„Solicităm Comisiei Europene să deschidă urgent o anchetă asupra unei posibile manipulări deliberate a pieței de către Gazprom și a unei posibile încălcări a regulilor de concurență ale UE”, se menționează în scrisoare.
Europarlamentarii au declarat că există suspiciuni cu privire la „efortul companiei de a pune presiune” asupra Europei să accepte o lansare rapidă a gazoductului său Nord Stream 2, care încă trebuie să elimine obstacolele de reglementare, care ar putea dura câteva luni.
Parlamentarii europeni au făcut referire la diferite incidente, inclusiv închideri recente ale unora dintre producțiile Gazprom, și au afirmat că compania a refuzat să utilizeze capacitățile de transport ale gazelor prin conductele existente.
„Toți acești factori permit existența suspiciunilor că creșterea record a prețului gazelor naturale în Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieței de către Gazprom”, se mai arată în scrisoarea Parlamentului European.
Anna Fotyga, fost ministru de externe și semnatar al scrisorii, acuză Gazprom că a refuzat în mod deliberat cererea făcută în vară „de a crește volumul de gaze pentru aprovizionarea rezervelor europene în vederea iernii”, iar acest lucru se întâmplă „în ciuda informațiilor disponibile conform cărora gigantul rus ar avea suficientă capacitate de producție” pentru a satisface cererea. Rezervele sunt acum la 75%, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.
Gazprom a respins acuzațiile și a transmis că a furnizat clienților săi gaz cu respectarea deplină a contractelor existente.
„Furnizăm gaze la cererea clienților noștri și în deplină conformitate cu obligațiile contractuale, depunând eforturi pentru a satisface cererile suplimentare, dacă este posibil. Continuăm să furnizăm gaz la un nivel apropiat de recordul istoric, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2020”, a declarat un purtător de cuvânt al Gazprom.
Din partea României, scrisoarea a fost semnată de europarlamentarii: Carmen Avram (PSD), Traian Băsescu (PMP), Vlad Botoș (USR-PLUS), Nicolae Ștefănuță (USR-PLUS), Dragoș Tudorache (USR-PLUS) și Eugen Tomac (PMP).
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!