- Numele care se repetă în toate plângerile este cel al lui Ciprian Poițelea, șef de post timp de 16 ani în Palanca. Recent, acesta a fost mutat în satul său natal, la Agăș. Libertatea nu l-a găsit la sediul poliției de acolo, care era încuiat într-o zi de vineri, la ora 12!
- Procuratura din Bacău confirmă că există dosare deschise după sesizările primilor doi. Cel care viza agresiunea asupra lui Popovici fiind clasat în 2018, după 8 luni.
Hotarul istoric dintre Moldova și Ardeal ascunde violențe despre care se vorbește de ani, doar în șoaptă, pe ulițe și prin văi. Însă, de câteva săptămâni, lumea a început să prindă curaj la Palanca.
Acum 104 ani, pe aceleași meleaguri, ofițerul Emil Rebreanu era executat, după ce fusese prins încercând să dezerteze din armata austro-ungară și să se alăture forțelor românești. Din suferința fratelui său, Liviu Rebreanu, s-a născut romanul „Pădurea Spânzuraților”. În paginile căruia, Emil este întrupat de eroul condamnat la nefericire Apostol Bologa.
Acum, monumentul ridicat în memoria ofițerului spânzurat stă martor la alte nenorociri. După ce localnicii au povestit pentru Libertatea cum un tânăr bătut în sediul poliției a fost plimbat ca să-și revină până la monument, alți săteni au prins curaj să-și spună întâmplările trăite cu polițiștii din Palanca.
„Mi-a pus cătușele, a început să dea cu bastonul”
Gabi Hăineală are 28 de ani. Cum mama a părăsit familia, tatăl nu prea stă pe acasă, iar sora s-a căsătorit într-un sat de peste deal, el e îngrijit mai mult de vecini. Asta pentru că tânărul are probleme de sănătate, fiind epileptic, iar pentru a face rost de bani muncește cu ziua la oamenii din comună.
Pe 5 februarie, unul dintre oamenii la care a muncit, l-a acuzat că a furat o pătură de fân de la el, pentru a hrăni calul unui prieten.
Ajuns la secția din Palanca, aflată chiar în centrul comunei, Hăineală spune că polițiștii i-au scos din clădire pe ceilalți doi oameni prezenți la fața locului, iar pe el l-au încătușat, deși își susținea nevinovăția. Îl indică drept agresor pe șeful de post, Ciprian Poițelea.
„A venit Ciprian. Mi-a pus cătușele la mâini, a luat bastonul și a început să mă lovească”, mărturisește Gabi. În timpul agresiunii, tânărul și-a pierdut conștiența, așa că nu poate să spună cât exact a durat bătaia din secția de poliție din Palanca.
Învinețit din cap până-n picioare
Știe doar că polițistul l-a plimbat până-n capătul satului, ca să-și revină, inclusiv la mormântul lui Emil Rebreanu, o zonă puțin circulată de la ieșirea din Palanca spre Harghita. I-a fost luat telefonul, așa că, după bătaia încasată, a trebuit să se întoarcă la secție pentru a-l recupera. Abandonat apoi în spatele pieței din localitate, a fost văzut de o vecină și adus acasă, în satul Ciugheș.
Acasă, băiatul s-a rușinat. N-a vrut să le spună vecinilor, inițial, ce a pățit. Se văita doar că a fost bătut, pentru că avea corpul plin de urme – vânătăi care se întindeau de pe spate spre coaste și până pe picioare.
După 4 zile de la agresiune, și-a făcut curaj și a mărturisit tot. Vecinul său, Octavian Gabor, care a lucrat ca gardian la Penitenciarul Miercurea Ciuc, l-a pus să se dezbrace în curte. Când l-a văzut, a decis să-l ducă direct la Moinești. De acolo și-a scos certificat medico-legal, care arată, așa cum a scris și ziarul, că urmele de pe corpul său au fost lăsate de un corp dur și alungit, un baston. Medicul i-a recomandat 9-10 zile de îngrijiri.
L-au mutat, dar vor dreptate
„Dacă făceam ce face Ciprian nu mai ieșeam la pensie”, spune Gabor.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău confirmă că la ei a ajuns dosarul agresiunii lui Gabi Hăineală. „Se efectuează cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă”, e un fragment din răspuns. De audiat sunt multe persoane, adaugă vecinii, existând inclusiv un martor care trecea pe lângă secția de poliție când dinăuntru se auzeau răcnetele lui Gabi.
Tânărul a renunțat să-i mai ajute pe oamenii care l-au reclamat. „Am ajutat și la fân, și la lemne, ce au avut de lucru, și la grajd, la animale, la toate cele. Și noaptea, dacă să zicem fată o vacă, mă suna și apăi și noaptea mergeam”. Nu o mai face.
Supărarea vecinilor a făcut ca șeful de post incriminat, Poițelea, să fie mutat temporar la Agăș, o comună situată la o aruncătură de băț de Palanca. E satul natal al fostului șef de post din Palanca.
Revolta și schimbarea i-au încurajat și pe alții să vorbească despre bătăile aplicate de polițiștii din comună.
O bătaie în noapte
Numele șefului de post e rostit și de Marinela Dandu. Ea povestește că-n aprilie 2019, același polițist l-ar fi bătut pe fiul ei, Florin Alexandru Domoș, care avea pe-atunci 19 ani. Domoș s-a sinucis 8 luni mai târziu.
Femeia își aduce aminte că tânărul se afla pentru câteva zile acasă în perioada Paștilor, între două plecări la muncă în Italia. Ea tocmai îi tăiase un miel pentru a i-l pune la pachet. În acest timp, băiatul s-ar fi certat cu un vecin, care l-a reclamat că l-ar fi amenințat cu un cuțit folosit de mamă pentru a tăia animalul.
Pe baza plângerii vecinului, Marinela Dandu susține că fiul ei a fost luat din fața surorilor lui, ambele minore. Și, pentru a nu-l încătușa de față cu cele două fetițe, polițiștii l-au dus în josul străzii și abia apoi i-au pus cătușele. Domoș s-a întors acasă abia după 2.30 dimineața, povestind că a fost bătut și plimbat prin împrejurimile localității.
„Era cu palmele umflate, deci nu putea să pună mâna pe clanța ușii, săracu”, vorbește repede, de parcă încearcă să se scuture de amintirea terifiantă, mama sa. Tânărul de 19 ani a zăcut două săptămâni în pat și a ratat plecarea în Italia.
Mama sa nu a știut cât de grave sunt rănile sale, băiatului i-a fost rușine să se dezbrace în fața ei. Nu a mai plecat niciodată la muncă în străinătate. S-a sinucis în ianuarie 2020.
„Toată lumea era pe el. Poliția, că cară lemne, că nu știu ce. Că nu știu cum. Și și-o pus rău în gând și s-a sinucis, s-a spânzurat”.
Marinela Dandu, mama lui Florin Alexandru Domoș
„A meritat”
Spre deosebire de Gabi Hăineală, Domoș n-a depus plângere. Însă mama lui s-a mai întâlnit de atunci cu Ciprian Poițelea.
„Atâta l-am întrebat, băi, domnul Ciprian, dar așa se bate? «Ei, dar a meritat»”, ar fi răspuns acesta, indicând prezența cuțitului lung, denumit de el „sabie”, în curte. Mama se miră cum niciun sătean bătut de polițiști nu a ajuns să fie amendat ori pedepsit prin lege.
„L-au bătut și a rămas cu bătaia. Normal, atâta-i tot”, oftează, roșie la față, Marinela.
Tendon distrus, trimis la chirurgie plastică
Tot cu bătaia a rămas și alt sătean, Doru Popovici. Ajuns la 59 de ani, pensionarul MAI nu e și nici nu se vrea să fie un sfânt al satului. Îi place să arate ca un bad boy, cu haine stridente, glugă, ochelari de soare și țigară-n colțul gurii. Însă caută, după aproape 3 ani și jumătate, dreptate în cazul său.
În noiembrie 2017, i-a vândut un porc unui vecin. Omul a întârziat plata, așa că bărbatul și-a cerut banii. Dar s-a ales cu o plângere la Poliție.
„A zis că l-am amenințat eu cu pistolul”. De fapt, declară Popovici, pistolul din dotare ar fi fost unul de aplicat crotalii la porci. Deși e posesor de permis portarmă, bărbatul spune că pușca o are în casă, pentru că urșii coboară adeseori în curtea sa.
„I-am zis unuia că-i capsez urechile, dacă nu-mi aduce banii pe porc, atât, și i-am făcut semnul cu mașinăria”, punctează Doru.
Aflat în mașina sa chiar la intrarea în sat, Doru povestește că patru mașini de poliție l-au înconjurat. Ciprian Poițelea a ridicat pistolul din dotare spre el, iar ceilalți doi agenți l-ar fi încătușat cu putere, băgat în mașină și lovit. Punându-i mâinile în spate și împingându-l pe banchetă, cu încheieturile strânse la maximum, tendonul încheieturii i-a plesnit. Imaginile scoase din arhivă de Popovici sunt dure.
Ciprian mi-a pus pistolul. Dar eu n-am necaz mare pe Ciprian. Eu am pe Drăgoi și pe Cazan (agenții, n.r.). Că ei când mi-or strâns mâna, mi-o terminat tendoanele.
Doru Popovici
Parchetul recunoaște că a clasat dosarul lui Popovici
Acesta adaugă că, la fel ca-n primele două cazuri, plângerea la adresa sa nu s-a adeverit. Însă nici dosarul penal împotriva agenților nu a ajuns mai departe: a fost clasat după doar 8 luni.
„Referitor la sesizarea lui Dumitru (Doru) Popovici, a existat pe rolul unității noastre de parchet un dosar penal care a fost soluționat prin clasare, prin ordonanța din 20.07.2018. În cauză nu s-a formulat plângere împotriva soluției procurorului”, e răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Deși procurorii nu specifică asta în răspunsul către Libertatea, Popovici menționează că dosarul a fost clasat pe motiv că „fapta nu există”. „Și asta mă deranjează mai tare, procuroarea aia, cum doarme cu capul pe pernă, domnule? Când știi că vezi mâna asta, ce mi-au făcut mie, pentru ce ai luat tu bani?”, conchide el.
„Toți sunt mână-n mână”
La Parchet își caută dreptatea și Vasile. El nu mai e-n țară, unde a rămas doar tatăl său, care a acceptat să discute cu Libertatea. Spune că în ianuarie băiatul era într-un bar, iar un „om influent” în sat l-a lovit cu sticla în cap, apoi l-a apucat de păr și l-a lovit în față.
Acesta recunoaște ceea ce vorbește, pe ulițe, tot satul: că polițiștii din Palanca n-au vrut să-i înregistreze plângerea băiatului, așa că el s-a dus la Parchet, la Moinești.
„Toți sunt mână-n mână”, spune, cu amar, părintele rămas în sat. El afirmă că băiatul e hotărât să revină în țară, dacă e chemat de la Procuratură, însă menționează că dosarul său stagnează.
Sediul poliției, închis în miezul zilei
Libertatea s-a dus la Agăș, noul loc de muncă al lui Ciprian Poițelea, pentru a sta de vorbă cu el. Secția din sat era închisă în mijlocul zilei, când reporterii au urcat micuța colină unde ar fi trebuit să-l găsească pe polițist.
Acesta fusese contactat telefonic de ziar și după incidentul cu Gabi Hăineală, dar polițistul n-a răspuns.
Ziarul așteaptă de săptămâna trecută și poziția IPJ Bacău vizavi de acuzațiile locuitorilor din comuna băcăuană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro