Printre cei 30 de români se află și doi ingineri din Prahova, Eduard Ștefănescu și un coleg al său. Aceștia, ca și ceilalți angajați, se află în imposibilitatea de a reveni în țară, după ce aeroportul din Erbil, capitala Kurdistanului, a fost închis în 17 martie.
În plus, evacuarea terestră nu este o opțiune, după ce granițele cu Turcia, Arabia Saudită și Iran au fost închise.
”Personal am făcut un memoriu atât către Secretariatul General al Guvernului României, cât și către secretarul de stat din MAE, cu privire la situația mea și a colegului meu, care lucrăm la aceeași companie și ne aflăm în imposibilitatea de a ne întoarce acasă. Deocamdată nu avem nici o veste bună, în sensul în care nu am un răspuns oficial de la dânșii. Țin legătura cu consulul României de la Erbil, dar acesta mi-a spus foarte clar că au făcut toate demersurile necesare la București, dar nu au niciun răspuns efectiv”, a declarat Eduard Ștefănescu, pentru ziarulincomod.ro.
Acesta a adăugat: ”Nu știu ce o să fac. Au închis absolut tot, nu ai voie să ieși din casă, aeroportul e închis. De la locația unde suntem noi până la capitala Erbil sunt cam o sută de kilometri. Înainte, în perioada normală, erau trei puncte de control, acum sunt în jur de 50 de puncte de control. Dacă ai ieșit și ai încălcat regula, te duce direct la închisoare, nu discută cu tine”.
Eduard Ștefănescu a făcut un apel disperat către autoritățile română să-l ajute pe el și pe colegii săi să revină în țară din Irak cu o cursă umanitară charter.
”Toți cei 30 de români vor să se întoarcă acasă. De la Ambasadă ni s-a spus: ”Am informat centrala, dar nu ne bagă în seamă pentru că au alte priorități”. Nu știu care sunt prioritățile acestea, dar deja lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece aici, deja nu mai există nici o speranță să ieșim de aici. Singura variantă ar fi aeriană cu un charter”, spune Eduard Ștefănescu.
Ca variantă ”de rezervă”, inginerul ploieștean propune un culoar terestru, însă în acest caz s-ar pierde luni, din cauza birocrației.
Baza unde se află românii se află la 2 kilometri de satul Bijeel. Acest sat este poziționat pe ruta Erbil-Akre, la 100 km de Erbil și 20 de kilometri de Akre. Granița Turciei se află la 250 kilometri de campusul petrolier.
Conform ziarului Incomod, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că rezolvarea acestei situații ”se va urgenta”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro