Acțiunile fac parte dintr-o investigație penală ce vizează destructurarea unei grupări de criminalitate organizată, responsabilă de comiterea unor infracțiuni precum operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (120 de acte materiale), acces ilegal la un sistem informatic (120 de acte materiale), alterarea integrității datelor informatice (120 de acte materiale), fals informatic (708 acte materiale) și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave (708 acte materiale), toate în formă continuată.
Simultan, procurorii Parchetului General din Bamberg au realizat două percheziții domiciliare pe teritoriile Germaniei și Austriei.
Din investigațiile efectuate cu sprijinul Eurojust, în cadrul unei echipe comune de anchetă cu autoritățile germane, a rezultat că, în 2022, trei persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat pe teritoriul României, la care s-au alăturat ulterior și alți membri.
Scopul acestora era obținerea unor beneficii financiare considerabile prin comiterea unor infracțiuni de înșelăciune. În perioada august 2022 – decembrie 2024, membrii grupului, utilizând metode de phishing, ar fi preluat controlul asupra a 120 de conturi ale unor utilizatori ai unei platforme internaționale de comerț online, care aveau un istoric vast de tranzacții comerciale fără incidente.
Ulterior, aceștia, profitând de credibilitatea victimelor pe platformă, ar fi postat anunțuri false de vânzare pentru bunuri pe care nu le dețineau.
Grupul infracțional ar fi reușit să inducă în eroare numeroase persoane (cetățeni străini), determinându-le să transfere sume de bani în conturi bancare deschise de interpușii acestora, pentru produse care, de fapt, nu existau. Până în prezent, au fost identificate 708 victime din Europa, care au suferit pierderi totale de peste 106 milioane de euro.
Dimensiunea extinsă a fenomenului infracțional în Germania, caracterizată de un număr mare de sesizări și de complexitatea modului de operare, dar și natura transnațională a cazului, a determinat realizarea investigațiilor împreună cu autoritățile din România, prin intermediul unei Echipe Comune de Anchetă, cu scopul de a identifica și a trage la răspundere toți participanții la aceste infracțiuni.
Au fost emise mandate de aducere pentru persoanele cercetate, precum și un mandat european de arestare emis de autoritățile germane. Audierile au loc la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea. Acțiunea, care implică doi procurori și polițiști germani, beneficiază de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al brigăzilor din București, Pitești, Alba, Olt și Vaslui, precum și al jandarmilor din Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei și din inspectoratele județene de jandarmi.
Este important de menționat că, pe toată durata procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale stabilite de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro