Guvernul a aprobat ieri numarul de locuri pentru admiterea in liceu, in facultate, dar si numarul de “boboci” de clasa intai, care urmeaza in aceasta toamna sa paseasca pentru prima data pragul scolii.

Ministerul Educatiei a calculat ca, anul acesta, 151.000 locuri sunt suficiente pentru clasa a IX-a de liceu, iar pentru scolile de arte si meserii ar trebui 97.000 locuri. Fata de anul trecut sunt mai putine cu 24.000 la liceu si cu 13.000 la scolile de arte si meserii.

Admiterea din acest an are cateva noutati importante. De exemplu, elevii care doresc sa invete intr-un liceu sportiv, de arte, bilingv, teologie vor da la sfarsitul lunii mai o proba de aptitudine. “Numarul de locuri din licee si scoli de arte si meserii este suficient, astfel incat sa acopere intreaga generatie de absolventi de gimnaziu”, ne-a informat Liliana Preoteasa, director general in Ministerul Educatiei.

Pentru cei care au terminat mai de mult clasa a VIII-a si vor sa reia studiile din toamna vor fi 5.000 de locuri la seral si frecventa redusa. Cei care au terminat 10 clase si vor sa ia Bacalaureatul  vor putea ocupa 25.000 locuri la seral sau cu frecventa redusa.

In Capitala, spre deosebire de restul tarii, sunt cautate clasele teoretice. La Deva, de pilda, piata muncii a determinat infiintarea de noi specializari in scolile de arte si meserii. Liceul “Grigore Moisil” de exemplu, va functiona din toamna cu o clasa unicat in Romania: specializare “banqueting”. Liceenii din aceasta clasa vor invata cum sa aranjeze “ca la carte” o masa de Revelion, de nunta, de banchet, cum se intocmesc meniurile si in general, un eveniment. Tot in judetul Hunedoara, au fost infiintate alte specializari noi: Telematica si Mecatronica.

Pentru gradinitele cu program normal, Ministerul a cerut buget pentru 500.000 de copii, iar pentru cele cu program prelungit alte 145.000 locuri. In clasele I-IV, din toamna vor invata un milion de prichindei.

61.900 locuri la facultate

In vara, absolventii de liceu cu diploma de Bacalaureat se vor bate pentru 61.900 locuri la facultatile “de stat”. De anul trecut, studiile de licenta dureaza doar 3 ani, iar specializarea se va face la studiile de masterat. Din octombrie, 14.500 de licentiati pot continua studiile cu masterat fara taxa.

Calendarul examenelor

– Mai 2006 – organizarea probelor de aptitudini

– Mai 2006 – inscrierea candidatilor la teste nationale si Bacalaureat.

– Iunie 2006

9 iunie – incheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a
19 iunie-21 iunie – testarea nationala
25-29 iunie – inscrierea la admiterea computerizata in licee si scoli de arte si meserii
26 iunie – 7 iulie – probele de Bac

– Iulie 2006 – repartizarea computerizata la  liceu si scoli de arte si meserii

17-21 iulie – inscrierea la sesiunea a II-a de Bac.

– August 2006 – 21 august – 1 septembrie   – sesiunea a doua de Bac.

28-31 august – inscrierea la liceu, seral sau frecventa redusa.

78 de licee particulare in toata tara

Pana acum, 78 de licee particulare au fost autorizate sa functioneze de catre Ministerul Educatiei, dintre care 13 sunt in Capitala. Parintii nemultumiti de oferta scolilor “de stat” mai au la indemana si 56 de scoli primare, unde pot sa-si inscrie copiii in  clasa intai. In Bucuresti, functioneaza 15 astfel de unitati scolare private.

 
 

Urmărește-ne pe Google News