„Indemnizaţia de hrană reglementată de art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024”, se arată în soluția Înaltei Curți.
Hotărârea a venit după ce Curtea de Apel Braşov a sesizat ICCJ cu această problemă. Aceasta a fost sesizată după interpretări contradictorii în instanțele din România.
Punctul de vedere al Colegiului de conducere al Curţii Braşov a fost că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici, sesizând ÎCCJ cu recursul în interesul legii pentru clarificarea problemei de drept.
Cine primește indemnizație: sistemul de forță și funcționarii
Indemnizația este primită de către toți bugetarii, dar în forme diferite.
Conform legii 153/2017 privind salarizarea bugetară, „ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizaţii de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu excepţia personalului Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi a personalului poliţiei locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană”.
Cât este indemnizația de hrană
Salariul minim este din iulie 3.700 de lei brut, astfel că două salarii anuale înseamnă 7.400 lei. Împărțit pe 12 luni, rezultă că lunar este de 616 lei brut.