Parintii Roxanei Iakab, fetita disparuta in noiembrie 2006 si gasita apoi moarta langa sectia de politie din Hoghiz, judetul Brasov, isi doresc un copil. ‘Daca va fi fetita, ii vom pune tot numele Roxana’, spune hotarata Elena, mama micutei. Familia Iakab i-a facut ieri pomana de un an si a impartit colaci credinciosilor veniti la slujba de la biserica din localitate.
Un an batut pe muchie, adica 365 de zile cernite in culorile blestemate ale iadului. S-a scurs parca o vesnicie din noiembrie 2006, atunci cand micuta Roxana Iakab, de numai 5 ani, a disparut fara urma de la locul de joaca din fata blocului din Hoghiz, intr-un mod ramas si azi nelamurit. Cateva luni mai tarziu, in primavara lui 2007, trupul sau firav a fost gasit eviscerat la numai cativa metri de sectia de politie din localitate, un rezultat preliminar al anchetei indicand faptul ca Roxana Iakab ar fi murit de frig, imediat dupa disparitie, iar corpul sau ar fi fost devorat de rozatoare.
Parintii fetei nu vor si nici nu pot sa uite anul de cosmar care tocmai s-a incheiat. Ei simt ca s-ar fi putut face mai mult pentru rezolvarea misteriosului caz. ‘Nimeni nu ne mai zice nimic. Copilul meu nu a murit degerat, asa cum gresit s-a lasat sa se inteleaga. Cine a omorat-o? Oare de ce nu se duce ancheta pana la capat?’, se intreaba neputincioasa mama fetitei. ‘Suntem hotarati sa mai facem un copil, continua femeia. Iar daca va fi fetita, ii vom pune tot Roxana’. In lipsa sotului, Marius Kramer, plecat sa care saci de ciment si roabe de nisip pe santierele din Germania, Elena a pregatit parastasul de un an al Roxanei. ‘Ma rog la Dumnezeu sa aiba grija de sufletelul ei, iar cel care a omorat-o sa stie ca a ucis un inger si pacat mai mare nu exista’, spune femeia.
De ce nu se poate spune cum a murit copila de 5 ani?
Cauza mortii micutei Roxana Iakab nu a putut fi aflata niciodata. Imediat ce ramasitele copilei au fost descoperite, de cazul ei s-a ocupat prof. univ. Viorel Panaitescu, seful Laboratorului de Antropologie, Serologie si Genetica, din Institutul National de Medicina Legala din Bucuresti. Practic, specialistii au avut la dispozitie numai cateva oase. Atat. Prin mainile profesorului Panaitescu au trecut, de-a lungul anilor, sute, chiar mii de schelete, dar, in ciuda experientei acestuia, cauza mortii Roxanei nu a putut fi aflata. Motivul a fost ca nu existau leziuni la nivelul oaselor.