„În situația în care dețineți documente, imagini sau alte dovezi referitoare la un comportament inadecvat al angajaților MAI în raport cu alte persoane, la nivelul instituției noastre se vor verifica și analiza cazurile supuse atenției cu maximă rigurozitate”, se arată într-un răspuns primit de ziarul Libertatea de la serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Acesta vine după ce ziarul a cerut reacția ministerului vizavi de expulzările forțate ale refugiaților peste frontiera sârbă, surprinse în filmarea publicată de Libération. De altfel, video-ul respectiv era atașat solicitării trimise către instituție. 

Însă ministerul spune că va face verificări și va analiza cazurile doar „în situația în care dețineți documente, imagini sau alte dovezi”. 

În continuare, MAI spune în răspunsul trimis ziarului că „aplică o politică de toleranță zero împotriva oricăror forme de abuzuri asupra migranților, iar personalul propriu, care interacționează direct sau indirect cu aceștia, utilizează proceduri de lucru care respectă drepturile omului și, prin activitățile întreprinse, combate orice formă de discriminare”. Iar apoi ne trimit către răspunsul dat ziarului în acest caz de reprezentanții Poliției de Frontieră.

În urmă cu trei săptămâni, Poliția de Frontieră nega imaginile surprins de camerele jurnaliștilor coordonați de Lighthouse Reports, susținând că vameșii români „nu intră în contact cu grupurile de migranți” de-a lungul graniței cu Serbia.

Trei cazuri de expulzări forțate documentate la frontiera România-Serbia

În filmare apare, în prim-plan, un vameș român cu un baston de cauciuc pe care-l agită în aer. Îi împinge înapoi în Serbia pe refugiații care au reușit să treacă ilegal în România. Imaginile sunt prima dovadă a existenței expulzărilor forțate la granița dintre România și Serbia. Aceasta este o practică condamnată de Convenția privind statutul refugiaților, semnată în 1951 la Geneva. 

În total, jurnaliștii de la mai multe media europene au documentat video trei cazuri de expulzări ilegale ale refugiaților în zona de frontieră dintre localitatea sârbă Majdan și Beba Veche. Într-una dintre filmările nepublicate, până în acest moment, doi vameși discută cu un grup de refugiați care stau în câmp. Cu bastoanele în mână, polițiștii le cer acestora să se întoarcă în Serbia. „Ne vedem și mâine”, glumește apoi în engleză unul dintre angajații Poliției de Frontieră.  

În toate cele trei cazuri de expulzări documentate de jurnaliști au fost implicați polițiștii de frontieră români. Imaginile video nu fac decât să dovedească numeroasele semnale de alarmă trase în ultimele luni de ONG-uri. 

În ultimele rapoarte lunare, Rețeaua de Monitorizare a Violențelor de la Granițe atrage atenția atât asupra expulzărilor de la granița româno-sârbă, cât și asupra agresiunilor la care autoritățile îi supun pe refugiații care reușesc să solicite azil în Timișoara. 

Infringement cerut pentru Grecia și Croația

Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților a solicitat miercuri președintei Comisiei Europene măsuri de infringement împotriva Greciei și Croației, dar nu și a României, pentru expulzările forțate ale refugiaților dezvăluite de consorțiul de media europene coordonate de către Lighthouse Reports

„E alarmant faptul că, așa cum sugerează investigația jurnaliștilor, o parte din materialele folosite în operațiunile de expulzări forțate sunt cumpărate cu bani de la UE. Am cerut în repetate rânduri Comisiei și statelor membre să ia în serios îngrijorările noastre cu privire la bazarea politicilor de migrație pe expulzări ilegale. Nu e suficient doar să cerem autorităților naționale să ancheteze real și transparent aceste expulzări”, se arată în scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen de liderii europarlamentari ai Alianței Progresistă a Socialiștilor și Democraților. 

Nu e prima oară când România este evitată de birocrații europeni în discuțiile generate de investigația publicată concomitent, în urmă cu trei săptămâni, de mari ziare precum The Independent, Libération și Der Spiegel.

Prima reacție venită din partea Comisiei Europene a fost cea a comisarului pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care a spus că va cere anchete din partea miniștrilor de Interne din Grecia și Croația.

 
 

Urmărește-ne pe Google News