„Federația Rusă ne șantajează, Federația Rusă ne amenință o dată la două zile, Federația Rusă își ține trupele pe teritoriul țării noastre, în pofida voinței noastre și în aceste condiții, evident, nu putem să vorbim despre o relație de prietenie. În momentul în care Federația Rusă își va schimba atitudinea față de Republica Moldova și cetățenii ei, atunci va fi mai ușor să refacem această relație”, a afirmat Maia Sandu.
Oprirea dependenței Republicii Moldova de gazul rusesc livrat de Gazprom este unul din elementele care a ajutat țara să fie independentă de influențele Moscovei, a subliniat lidera de la Chișinău.
„La fel, am reușit să ne diversificăm comerțul și să nu mai depindem într-o măsură atât de mare, chiar acum această dependență este foarte mică față de piața Federației Ruse, și asta înseamnă că Federația Rusă nu poate să ne șantajeze de fiecare dată, să ne spună: «dacă nu faceți asta» și când zic: «nu faceți asta», asta ar însemna să facem ceva în interesul Federației Ruse, nu în interesul Republicii Moldova”, a precizat președinta Republicii Moldova.
Declarațiile Maiei Sandu vin într-un moment istoric pentru Chișinău în care Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.
Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.
DanielNuPreaFericitul • 15.12.2023, 19:38
"Ceva e putred in Danemarca..", da' nici cu moldovenii "nostri" nu mi-e rusine ! Pai, adicatelea, cu rusu le pute, da' nici inapoi la patria-mama, RO, nu vor ?!? Vor in UE, dar nu-i duce capul ca RO e in UE si daca s-ar cere inapoi la patria-mama ar impusca doi, ba chiar 3 iepuri : intrarea in UE, intrarea in NATO si dezlipirea definitiva de Moscova ? Au si ei oligarhii si coruptii lor care nu vor sa-si piarda privilegiile si functiile si invartelile...