Rusia și operațiunea militară din Republica Moldova

Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice.

În cadrul evenimentului, președinta „și-a pierdut cumpătul” după raportul premierului Dorin Recean privind problemele de aprovizionare cu energie a Republicii Moldova cu care s-ar putea confrunta țara după expirarea acordului ruso-ucrainean de tranzit al gazelor naturale la 31 decembrie.

„Ea a refuzat categoric să discute această problemă cu Ucraina și a transmis categoric că toată responsabilitatea revine Rusiei”. Potrivit lui Sandu, „dacă Moscova nu găsește o modalitate de a livra gaz, atunci Chișinăul se va răzbuna pe Transnistria prorusă”, a precizat SVR într-un comunicat.

Preşedinta Maia Sandu, potrivit comunicatului SVR, a cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare depinde aproape în totalitate Republica Moldova.

Întâlnirea s-a încheiat cu cuvintele despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operațiune militară care să stabilească controlul asupra Transnistriei și de încetare a prezenței ruse de menținere a păcii în regiune”, se mai arată în comunicatul SVR.

Chișinăul dezminte categoric

Șeful de cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a precizat că această acțiune nu reprezintă altceva decât „dezinformări grave și periculoase concepute să semene panică și neîncredere”.

„Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”, a spus Adrian Băluțel.

De asemenea, a adăugat șeful de cabinet, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația energetică din regiune.

„Precizăm că există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, și nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune”, a subliniat Adrian Băluțel.

Regiunea separatistă Transnistria a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat sângeros în 1992, în care forţele separatiste au primit asistenţă militară rusă.           

Autorităţile de la Chişinău cer retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană şi a arsenalului aflat acolo încă din perioada sovietică, estimat la acea vreme la aproximativ 40.000 de tone de arme şi muniţii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News