„Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul şi credem că ne putem salva democraţia doar dacă facem parte din UE”, a declarat Maia Sandu, joi, 18 mai, în AFP, potrivit Agerpres.
Fosta republică sovietică, cu aproximativ 2,6 milioane de locuitori, consideră intrarea în UE drept singura garanţie că nu va fi următoarea ţintă a Rusiei, după invazia Moscovei în Ucraina. Pe 13 februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat pentru a răsturna puterea aleasă legitim de la Chişinău.
„Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani şi noi trebuie să ne protejăm”, a afirmat preşedinta Sandu, în marja summitului Consiliului Europei din Islanda.
Aflată la putere din 2020, preşedinta Republicii Moldova a lansat un apel la desfăşurarea unei ample manifestaţii pro-UE, duminică, la Chişinău, care să arate sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.
„Războiul în Ucraina a pus lucrurile în negru şi alb: acum se vede foarte clar ce înseamnă lumea liberă şi ceea ce semnifică lumea autoritară pentru noi toţi”, a spus prima femeie care conduce Republica Moldova, din care o regiune întreagă, Transnistria, este de fapt sub control rusesc, notează France Presse.
„Credem că aderarea este un proiect realist şi noi ne-am bucura ca aceasta să se facă cât mai curând posibil”, a mai spus Maia Sandu pentru AFP, sperând „să existe o decizie cu privire la deschiderea negocierilor în lunile următoare”.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderare.