Maia Sandu a salutat, duminică, poziția UE, care a recunoscut oficial Guvernul legitim votat sâmbătă de Parlament.

„Acest pas important este un argument în plus pentru ca fosta guvernare să accepte tranziția pașnică a puterii”, a spus Sandu, potrivit deschide.md.

„Ca un adevărat partener al țării noastre, Uniunea Europeană salută deciziile luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova în interesul cetățenilor. Suntem ferm convinși că, în scurt timp, vor urma mesaje similare din partea tuturor partenerilor noștri internaționali pentru că ei, la fel ca și fiecare cetățean al țării noastre, își doresc ca în Republica Moldova să existe democrație și bunăstare.

Toți prietenii noștri își doresc ca abuzurile, frica și destabilizarea să înceteze imediat. Atât partenerii noștri europeni, cât și cetățenii își doresc un guvern legitim și democratic, care să asigure implementarea și aprofundarea tuturor angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova, în primul rând a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Fiecare cetățean al țării noastre, deopotrivă cu partenerii noștri din străinătate, își pun speranțe în noul guvern. Vreau să vă asigur că, spre deosebire de fostul guvern, vom respecta toate angajamentele cu privire la reforme și principiile fundamentale stabilite în Acordul de Asociere. Respectul pentru statul de drept, democrație și drepturile omului sunt temelia pe care vom edifica relația noastră cu Uniunea Europeană.

Apreciem și împărtășim apelul Uniunii Europene la calm și cumpătare. Noi am chemat la dialog reprezentanții opoziției parlamentare și rămânem deschiși în acest sens. Tranziția pașnică a puterii este unica soluție acceptabilă pentru ieșirea din criza politică declanșată de cei care se țin de fotolii și de putere în pofida voinței alegătorilor exprimate pe 24 februarie”, a mai spus Maia Sandu.

Anterior, Maia Sandu i-a îndemnat pe angajații instituțiilor statului la calm și le-a cerut să nu se lase intimidați de apelurile reprezentanților Partidului Democrat, formațiunea lui Vladimir Plahotniuc, pentru a nu bloca activitatea.

„Voi, funcţionarii publici, sunteţi temelia unei bune administrări a ţării. Prin competenţe şi cunoştinţe. Noul Guvern îşi propune să elibereze administraţia de presiune şi şantaj. Ne dorim ca funcţionarii publici să aibă o singură autoritate – legea”, a declarat Maia Sandu, conform postului Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Maia Sandu a anunțat care vor fi primele măsuri luate de noua putere.

„Vom desfiinţa controlul politic asupra instituţiilor ca să vă faceţi lucrul în conformitate cu legea. Fosta guvernare nu doreşte să plece şi vrea să vă implice în jocuri murdare. Trecerea paşnică a puterii depinde acum de voi. Vă îndemn să ascultaţi de solicitările noului guvern. Lui Plahotniuc nu-i pasă de voi. Nu ieşiţi în stradă la îndemnul uzurpatorului. Mâine toate instituţiile statului vor activa în regim normal”, a mai spus șefa PAS.

Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit duminică în ședință pentru a adopta o declarație prin care Guvernul condus de Pavel Filip a fost declarat în afara legii.

Declaraţia a fost citită de către șefa PAS, Maia Sandu, aleasă în funcţia de prim-ministru de către cei 61 de deputaţi ai Blocului ACUM şi ai PSRM.

„Parlamentul constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară, care a pierdut încrederea atât a cetăţenilor, cât şi a comunităţii internaţionale şi, în loc să cedeze democratic puterea, a decis să meargă pe calea destabilizării şi a escaladării violenţelor”, se menţionează în declaraţie.

„Constatăm că hotărârile Curţii Constituţionale, luate începând cu 7 iunie 2019, poartă un caracter arbitrar şi neconstituţional, fiind dictate de o minoritate politică. Ne vom adresa instituţiilor internaţionale, inclusiv la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a raporta acest abuz”, potrivit documentului.

De asemenea, Maia
Sandu a adresat un apel angajaţilor structurilor de forţă cu
îndemnul de a nu executa ordinele ilegale şi de a trece de partea
poporului şi a puterii legitime.

„Parlamentul ales în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019 declară în afara legii Guvernul Filip şi cere Partidului Democrat să îndepărteze mercenarii din instituţiile statului. Solicităm tuturor cetăţenilor ţării să nu cedeze în faţa provocărilor şi să nu participe la acţiunile violente şi ilegale organizate de Plahotniuc, a mai citat Maia Sandu din declaraţia adoptată de Parlament.

sursă foto&video: jurnal.md


Citește și:

Sociologul Dan Dungaciu, despre criza politică din Republica Moldova. „Absența României în Republica Moldova arată un eșec de proporții”

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News