„În 2030, Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți”, a spus Maia Sandu.
În discursul său, ea a abordat subiecte legate de parcursul european al țării, situația de securitate și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în ultima perioadă, inclusiv tentativele de destabilizare, a relatat publicația locală Ziarul de Gardă.
„Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți. Și, iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv: să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac”, a adăugat Maia Sandu.
Și a continuat: „Din păcate, în Parlament sunt și deputați care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoții de miliarde. Știu că și voi mă auziți, chiar dacă nu sunteți aici. Ei s-au vândut oligarhilor și vor să vândă și Moldova. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB – să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic”.
Copiii unora dintre voi învață acolo (n.red. în UE), voi mergeți în vacanță acolo, alții au și pașapoarte europene, unii chiar beneficiază de plăți sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreți ca copiii Moldovei să trăiască ca acolo? Ca în Uniunea Europeană? Sau vreți ca copiii voștri să fie aruncați în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii țării, așa cum se întâmplă în Rusia?
Președinta Maia Sandu, în discursul neanunțat din Parlamentul de la Chișinău:
Ea a cerut instituțiilor statului „să lupte cu propaganda care intoxică oamenii”, făcând referire la „propaganda rusă și de dezinformare”.
„Lucrăm la elaborarea unei strategii de securitate care să întărească capacitatea de apărare a Moldovei. O asemenea strategie a lipsit prea mult timp. Totodată, solicit Guvernului să continue construcția de instituții puternice care pot asigura ordinea și securitatea. Aștept de la Guvernul Recean să acționeze ferm pentru a opri orice tentativă de destabilizare a țării, dar și să vină cu acțiuni rapide de susținere a economiei”, a mai spus Maia Sandu.
Discursul președintei, care a durat 42 de minute, a fost aplaudat în picioare de deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate. În schimb, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința în semn de protest față de înlocuirea „limbii moldovenești” cu „româna” în legislație, iar Partidul Șor boicotează lucrările Parlamentului, a notat și Europa Liberă Moldova.