În discursul de 30 de minute în fața absolvenților școlii pe care și ea o absolvise în perioada 2009−2010, Maia Sandu a invocat câteva episoade din cariera sa înainte și după intrarea în politică, unul dintre acestea fiind acela în care, la scurt timp după terminarea acestor studii, a fost invitată să devină ministru al educației în Republica Moldova.
Iar Sandu a vorbit despre una dintre temele predilecte ale discursului său politic ulterior: corupția.
„Un punct culminant din acele zile, pe care vreau să-l împărtășesc cu voi, a fost lupta împotriva corupției în educație. Trișarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport național. Oamenii plăteau pentru note bune. O rețea de corupție a implicat părinți, profesori, elevi și chiar oameni de la minister. Am oprit-o brusc și a funcționat. Am oprit orice înșelăciune, uneori într-un mod aspru. Rezultate? Dramă națională, o furtună politică și un parlament care complotează ca să te dea afară. De ce? Rata studenților care au promovat examenele de absolvire la nivel național a scăzut de la 95% la 59%. A fost foarte dureros, dar știam că este ceea ce trebuie de făcut. Fără o bună educație, o țară nu are viitor; iar realizările educaționale trebuie câștigate, nu cumpărate! Altfel, predăm corupția în școli”, a spus Maia Sandu, care și-a continuat „demonstrația”.
„După ce șocul inițial a trecut, tot mai multe voci ne-au susținut. Educația sinceră și câștigată a început să devină mai apreciată. În doar doi ani de mandat, am redus la jumătate mita și plățile informale plătite în sectorul educației. Aceasta a fost doar una dintre numeroasele reforme pe care le-am proiectat și implementat în cei trei ani de mandat, dar a fost cea mai memorabilă. Efectele sale durează până astăzi”.
Din această experiență am înțeles că am reușit și pentru că nu am făcut compromisuri în lupta împotriva corupției. Această experiență a devenit coloana vertebrală a ceea ce am continuat să facem în viitor.
Maia Sandu, președinta Moldovei:
„Intrați în politică!”
Maia Sandu i-a invitat pe tinerii prezenți să intre în politică. Chiar dacă această opțiune nu este prea populară tocmai în rândurile noilor generații.
„Oamenii nu vor să se încurce cu politica. Am crezut exact la fel. Până la un punct. Până când am decis că nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de oameni corupți. Și asta nu însemna neapărat să te muți într-o altă țară”.
„Nu am intenționat niciodată să devin politician, nu știam cum să o fac”, a subliniat Sandu, adăugând că a decis la un moment să schimbe țara sa condusă de oameni corupți.
Maia Sandu a descris toate dificultățile prin care a trecut echipa sa pentru a conduce și a schimba Republica Moldova: intimidări, șantaj, persecutări, rezistența birocraților, propagandă, atacuri în public.
Totuși, spune Maia Sandu, „devotamentul nostru față de principiile noastre a dat roade. Oamenii ne-au înțeles și ne-au susținut”. Liderul de la Chișinău a declarat că are un mandat clar pentru schimbare și pentru aducerea Moldovei în familia statelor europene.
„Țara mea e condusă de o femeie președinte și o femeie prim-ministru – ambele absolvente de Harvard”, a declarat Maia Sandu, adăugând că încrederea oamenilor a fost câștigată cu ajutorul renunțării la mici sau mari compromisuri cu oamenii și normele vechi.
Președintele Maia Sandu a încurajat tinerii să fie activi: „Nu vă fie frică. Implicați-vă în politică, în numele unor schimbări mai mari de care avem nevoie cu toții în aceste vremuri extrem de dificile”.
Liderul de la Chișinău a specificat că în politică este importantă munca în echipă, dar și răbdarea. „Schimbarea poate dura câțiva ani, uneori decenii, s-ar putea să eșuezi de multe ori, dar va trebui să rămâneți dedicat și concentrat”, s-a adresat Maia Sandu absolvenților Harvard Kennedy School.
Președintele moldovean a vorbit și despre războiul din Ucraina. Maia Sandu consideră că nu poate exista nicio justificare pentru războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Ea a lăudat sacrificiul militarilor ucraineni, care „apără întregul continent european, valorile și principiile acestuia. Și suntem recunoscători pentru asta”.
„Astăzi, 4% din populația noastră sunt refugiați din Ucraina. Nouă din zece refugiați au fost găzduiți de moldoveni în casele lor”, a mai declarat Maia Sandu.
În pofida resurselor reduse și a costurilor determinate de război, Moldova va susține în continuare Ucraina, este convinsă Maia Sandu.
Liderul de la Chișinău i-a îndemnat pe moldovenii din țările occidentale să revină acasă pentru că se bazează pe ei în reformarea Moldovei pentru a o face eligibilă de aderarea la UE, „care este principalul nostru proiect național”.