„Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării noastre. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Ce s-a întâmplat ieri, dar și în ultimii doi ani, este un atentat asupra democrației și libertății poporului nostru. Un atentat asupra aspirației de a fi parte de a fi parte a familiei europene, a păcii”, a spus Maia Sandu, într-o conferință de presă.

Ea a adăugat că „dușmanii își doresc o Moldovă divizată, speriată” și că s-a încercat fraudarea alegerilor.

„Bandiții care vor cu orice preț să revină la putere au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune, dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Ținta lor de a cumpăra 300.000 de voturi, a 150.000 de oameni plătiți pentru vot, arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre”, a susținut Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a mai afirmat că sistemul de justiție nu a făcut suficient pentru a combate furtul și coruperea voturilor și că este important „să nu ajungem un stat în care pentru păreri poți fi arestat”.

Întrebată de jurnaliști despre acuzațiile că „bandiții au vrut să cumpere 300.000 de voturi”, Maia Sandu nu a putut oferi nume, dar a făcut trimitere la investigații jurnalistice și a cerut instituțiilor statului să vină cu detalii.

Ea a mai spus că jurnaliștii „vor putea să facă ei matematica” în momentul în care instituțiile statului vor veni cu estimări concrete despre numărul de voturi cumpărate și vor vedea atunci „care ar fi trebuit să fie scorul adevărat”, prin excluderea fraudelor.

Maia Sandu, avans de 15% în fața lui Stoianoglu. Urmează turul 2

Președinta în funcție are un avans de 15% în faţa lui Alexandr Stoianoglo, după primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, arată rezultatele preliminare, după numărarea voturilor din 98.15% din totalul celor 2.219 secţii.

Sandu a adunat 41.83% dintre sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26.40% (399.740 voturi). Pe locul al treilea este candidatul formaţiunii politice Partidul Nostru, Renato Usatîi, cu 13.75% (208.257 voturi).

În acest context, va fi organizat un tur 2 la prezidențiale în Republica Moldova.

Opțiunea DA la referendumul pro-Europa, în avantaj la limită

Rezultatele la referendumul pro Europa sunt extrem de strânse, după ce numărul celor care au votat „DA” a crescut brusc în ultimele ore, iar balanța înclină ușor spre acest rezultat, motiv pentru care Rusia a acuzat o creștere „greu de explicat” a voturilor.

După numărarea voturilor în 98,6% dintre cele 2.219 secții de votare din Republica Moldova, rezultatele parțiale arată că 50,18% dintre alegători au votat „Da”, iar 49,82% au votat „Nu”.

Pentru că voturile se mai numără doar în diaspora, este foarte probabil ca referendumul să se încheie cu DA pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE, dar la limită.

Urmărește-ne pe Google News