Președinta prooccidentală a Republicii Moldova a declarat luni, într-un briefing de presă, că echipa sa de campanie va contacta echipa lui Stoianoglo pentru a stabili detaliile unei dezbateri dorite în această săptămână.

„Mă adresez şi contracandidatului meu. Respect votul celor care şi-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei şi încotro vrem să mergem, să ne audă cetăţenii şi să decidă. Echipa mea va lua legătura cu echipa dumneavoastră pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere”, a afirmat Maia Sandu, citată de Agerpres.

Cum a răspuns Alexandr Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo a dat de înțeles că ar fi de acord cu o dezbatere, dar a pus două condiții: un platou neutru și doi moderatori, „din ambele părți”.

Maia Sandu a câștigat turul întâi al alegerilor prezidențiale cu 42,45 la sută din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și preferatul Kremlinului, s-a clasat pe locul doi cu 25,98 la sută. Cei doi se vor confrunta în turul doi, programat pe 3 noiembrie.

Referendumul privind înscrierea aderării la UE ca „obiectiv strategic” în Constituției a fost câștigat la limită de tabăra DA, cu 50,46 la sută, față de 49,54 la sută pentru NU. Acest referendum nu este obligatoriu în vederea aderării la UE, fiind doar o modalitate de a stabili vectorul de dezvoltare al micului stat situat între România și Ucraina.

Într-o primă reacție, în noaptea de duminică spre luni, Maia Sandu a denunțat o „fraudă fără precedent” comisă de o „grupare criminală”, referindu-se cel mai probabil la oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția din Republica Moldova după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru jaful bancar.

Luni, a doua zi după alegeri, președinta în exercițiu a Republicii Moldova a reiterat că „dușmanii își doresc o Moldovă divizată, speriată” și că s-a încercat fraudarea alegerilor.

„Bandiții care vor cu orice preț să revină la putere au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune, dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Ținta lor de a cumpăra 300.000 de voturi, a 150.000 de oameni plătiți pentru vot, arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre”, a avertizat Maia Sandu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News